Dyster rekord:

Noah ble bare 12 år

2022 satt ny dyster rekord over dødsulykker på norske veier. Noah fra Øygarden var en av dem som så altfor tidlig ble revet bort.

OMKOM: Noah Landro (12) omkom i en trafikkulykke i Øygarden 14. juni 2022. Foto: Privat
OMKOM: Noah Landro (12) omkom i en trafikkulykke i Øygarden 14. juni 2022. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Landro Kirke i Øygarden var fullsatt da et helt lokalsamfunn samlet seg for å minnes Noah Landro (12) i juni i 2022. Folk måtte til og med stå på utsida av kirkedørene.

Den tolv år gamle gutten døde ei uke tidligere da han krysset veien foran en buss og ble påkjørt av en forbikjørende bil.

Med det ble han en del av en dyster statistikk fra 2022.

- Bekymret

Nylig publiserte tall fra Statens vegvesen viser at totalt 118 personer omkom i trafikken i løpet av fjoråret - en økning på nesten 50 prosent fra 2021. Sommermånedene fra mai til august var verst med totalt 67 dødsfall.

NRK omtalte saken først.

- Jeg er bekymret over utviklingen. Vi har satt oss ambisiøse mål for trafikksikkerheten. Arbeidet mot trafikkdøden fortsetter med uforminsket styrke. En trafikkulykke med drepte eller hardt skadde er en for mange, sier veidirektør Ingrid Dahl Hovland i en pressemelding fra Vegvesenet.

Hver tredje omkomne i løpet av fjoråret var over 65 år. Tre av fire er menn, men blant alle de omkomme var både barn, kvinner og menn.

Noah ble ett av to barn under 16 år som mistet livet på norske veier i 2022.

MANGE DREPT: Antall drepte i trafikken i pinsen bekymrer Statens vegvesen. Foto/video: NTV Scanpix/Dagbladet TV Vis mer

- Lang vei å gå

- Året vi nå har lagt bak oss, har vært et mørkt år for trafikksikkerheten. Altfor mange kom aldri fram dit de var på vei, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.

Samferdselsdepartementet har en nullvisjon om ingen drepte eller hardt skadde i trafikken i Norge.

- Vi har fortsatt en lang vei å gå for å nå nullvisjonen. Ulykkesutviklingen i 2022 viser at det er helt avgjørende at vi holder fokuset og innsatsen oppe i trafikksikkerhetsarbeidet. Det arbeidet fortsetter i 2023, sier Nygård.

Dødsulykker på sykkel økte også i 2022. Tallene til Statens vegvesen viser at fem personer omkom i ulykke med elsparkesykkel, to på elsykkel og 11 på vanlig sykkel. Antall omkomne på vanlig sykkel i 2022 er dobbelt så mange som de tre foregående åra.

Også med ATV, traktor og MC økte dødsulykkene i fjoråret. I 2021 døde tre personer i ulykker med ATV og traktor - i 2022 var tallet doblet.

På MC må vi tilbake til 2016 for å finne liknende tall som i 2022, skriver Vegvesenet. Totalt 21 personer omkom og utgjorde 25 prosent av alle drepte i trafikken i månedene fra mai til august.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer