Ulvedebatten

NOAH ut mot Senterpartiet: - Dette er propaganda på sitt verste

- Virkeligheten kan noen ganger være ubehagelig, svarer Senterpartiet. 

REAGERER: Dyrevernorganisasjonen NOAH reagerer kraftig på det de mener er en løgn om organisasjonens standpunkt i ulvedebatten, i videoen som er lastet opp på Senterpartiets Facebook-side. Merknad: På grunn av rettigheter er musikken byttet ut i denne versjonen. Video: Facebook / Senterpartiet Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I en video som Senterpartiet la ut på Facebook i dag, framstiller de det de mener at er virkeligheten for personer som lever tett på ulv.

«Ulveproblemene er virkelighet, ikke eventyr. Det handler om folk!», skriver partiet.

I videoen har de brukt bilder fra en demonstrasjon i regi av dyrevernorganisasjonen NOAH, som fant sted i går.

I går fant også markeringen mot regjeringens ulvepolitikk sted, der blant andre Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum deltok.

- Hvor lavt er det lov å synke?

NOAH reagerer nå kraftig på måten både de og ulven blir framstilt på i Senterpartiets video.

- Senterpartiet viser sitt rette ansikt. Dette er propaganda på sitt verste. Hvor lavt skal et politisk parti med stortingsrepresentanter få lov til å synke hva gjelder faktaforakt og populisme? Det er useriøst og viser Senterpartiets konfliktdrivende interesse i denne saken, sier Siri Martinsen, leder av dyrerettighetsorganisasjonen, til Dagbladet.

Hun mener at påstandene som blir framsatt i videoen er feilaktige.

- De lyver om en meningsmotstander og en samfunnsaktør. De insinuerer at NOAH vil ha ulv som kjæledyr. Det er jo sånn man må tolke dette merkelige sammensuriet. Så kan man også lure på hvorfor de velger å trekke ulvedebatten enda lenger ned i søla, ved å drive denne typen drittkasting.

- Blir ikke primært drept av rovdyr

Samtidig mener Martinsen av framstillingen av ulvens adferd er gal.

- Ulvens primærføde er ikke hund. Det er elg og andre ville hjortedyr. Ulven kan også spise mindre dyr, men når ulv skader hund er det ikke spising, men revirkonflikt som ofte er det primære: Når en løs jakthund løper inn i et ulverevir, vil den oppfattes som en trussel og konkurrent og konflikt kan oppstå.

Siri Martinsen i NOAH trekker også fram at ulv ikke er jakthundens eneste trussel.

- Statistikk fra forsikringsselskaper i Sverige viser at flere hunder blir drept av andre viltarter enn ulv. Påkjørsel er den største dødsårsaken, og det er jevnt over flere hunder som dør av vådeskudd enn som blir tatt av ulv under jakt.

Martinsen sikter til Agria Djurförsäkring. På nettsidene sine oppgir de statistikk omhandlende hunder som er forsikret hos dem.

Blant alle hunderaser oppgir de at 483 ble skadd eller døde i trafikken i 2015, sammenliknet med 17 hunder som ble skadd eller drept av ulv samme år.

WWF bruker tall fra Norsk institutt for naturforskning og Rovbase for å anslå hvor mange hunder som de siste åra er blitt drept av ulv.

Mellom 1995 og 2001 skal 35 hunder ha blitt drept av ulv i Norge, mens seks jakthunder i 2014 ble registrert som drept av ulv.

Dagbladet har gjort flere bildesøk med utgangspunkt i bildene av hunder som er tatt av ulv som Senterpartiet har brukt i videoen. Bildene kommer ikke fra Norge, men er publisert av offentlige instanser eller under creative commons i forbindelse med hunder tatt av ulver i USA.

- Vi mener jo at det er veldig trist og ille for de hundene som faktisk blir satt i en sånn situasjon. Så mener vi også at de som driver med løshundjakt bør sette hund og ikke hobby først. Men ville dyr har rett til å eksistere i naturen og vi bør skape rom og ha toleranse for dem. Verken NOAH eller noen annen organisasjon har noen idé om at ulver skal holdes som kjæledyr - slik Senterpartiet later som de tror.

Var forberedt på reaksjoner

Lars Vangen, medierådgiver i Senterpartiet, sier at videoen ble grundig vurdert da den ble laget.

- Vi var opptatt av at ingenting som sto der skulle være feil. Ingen tall blir presentert. Vi prøver bare å beskrive virkeligheten til dem som opplever ulven på nært hold. Bildene viser hund som er blitt angrepet av ulv. Det er ikke snakk om fakta eller ikke fakta. Dette er slik det er for dem som opplever ulven på kroppen.

Videre sier han at de var forberedt på at det kom til å komme reaksjoner.

- Virkeligheten kan noen ganger være ubehagelig. Å stemple politiske meningsmotstandere som populister og løgnere er noe både politikere og talsmenn for naturvernorganisasjoner bør holde seg for gode for.

- NOAH reagerer på måten dere har brukt bilder av deres demonstrasjon på i videoen. Kunne det vært løst annerledes?

- Deres demonstrasjon skjedde samme dag som den andre demonstrasjonen, men den hadde et annet fortegn. Det er et illustrasjonsbilde på dem som mener at man bare må tåle dette. Så tror jeg ikke de skal gå for langt inn i analysen av virkemidler. Dette er en debatt om at ulven ikke blir framstilt som rovdyr - som om den ikke er farlig. Da har vi brukt et virkemiddel for å vise at det ikke er riktig og at ulven faktisk er et rovdyr som angriper, sier Vangen.

Videre er han uenig i premisset for NOAHs reaksjon.

- Dette er ikke ment som et angrep på NOAH, det er ment for å beskrive en hverdag som mange opplever. Video er et virkemiddel vi kan ta i bruk. Vi er også opptatt av å ta den ordentlige, politiske, saklige debatten. Den hadde vi i Stortingssalen i dag. Jeg er uenig i hele premisset om at dette er populisme og faktafeil. Bildene er det vi ser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer