- Noahs ark på Svalbard

Genbank skal bevare opptil 3 millioner forskjellige plantefrø fra hele verden i tilfelle global katastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): For å sikre det eksisterende plantelivet mot globale katastrofer som atomulykker, plantesykdommer og andre trusler som kan utrydde plantene, skal opptil tre millioner ulike frø lagres i permafrosten på Svalbard.

Landbruksminister Terje Riis-Johansen har kalt sikkerhetshvelvet en «Noahs Ark på Svalbard», skriver AP.

I dag starter arbeidet med det underjordiske hvelvet, som skal ligge bak gruve tre på Svalbard. Jens Stoltenberg og de andre nordiske ministrene skal legge ned en symbolsk grunnstein, nemlig et rør med frø, skriver Aftenposten.

Hvelvet skal sprenges inn i fjellet, hvor det er permafrost. Dermed vil det fungere som et gigantisk kjøleskap. 500 frø av hver plante vil lagres i reoler i fjellhallen, ved en temperatur på om lag minus 18 grader.

Nordisk genbank har allerede et lite lager av frø fra nordiske nyttevekster i de nedlagte gruvene på Svalbard, men det nye hvelvet, som skal være ferdig i september 2007, vil være enda sikrere.

Genbanker verden over vil sende duplikater av alle sine frø til Svalbard. Dermed vil frø fra hele verden sikres for fremtiden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer