- Noahs ark på Svalbard

Genbank skal bevare opptil 3 millioner forskjellige plantefrø fra hele verden i tilfelle global katastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): For å sikre det eksisterende plantelivet mot globale katastrofer som atomulykker, plantesykdommer og andre trusler som kan utrydde plantene, skal opptil tre millioner ulike frø lagres i permafrosten på Svalbard.

Landbruksminister Terje Riis-Johansen har kalt sikkerhetshvelvet en «Noahs Ark på Svalbard», skriver AP.

I dag starter arbeidet med det underjordiske hvelvet, som skal ligge bak gruve tre på Svalbard. Jens Stoltenberg og de andre nordiske ministrene skal legge ned en symbolsk grunnstein, nemlig et rør med frø, skriver Aftenposten.

Hvelvet skal sprenges inn i fjellet, hvor det er permafrost. Dermed vil det fungere som et gigantisk kjøleskap. 500 frø av hver plante vil lagres i reoler i fjellhallen, ved en temperatur på om lag minus 18 grader.

Nordisk genbank har allerede et lite lager av frø fra nordiske nyttevekster i de nedlagte gruvene på Svalbard, men det nye hvelvet, som skal være ferdig i september 2007, vil være enda sikrere.

Genbanker verden over vil sende duplikater av alle sine frø til Svalbard. Dermed vil frø fra hele verden sikres for fremtiden.

Svalbard er valgt til dette formålet på grunn av det kalde klimaet, med permafrost inntil 300 meter inn i fjellet, men også fordi stedet er geografisk isolert.

Selve hvelvet vil bli norsk eiendom, men frøene eies av landet de kommer fra. Utenriksdepartementet, Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet går sammen om å finansiere hvelvet som anslås å koste rundt 30 millioner kroner. Det administrative ansvaret for driften skal legges til Nordisk Genbank (NGB), under Nordisk Ministerråd, skriver Aftenposten.

TRYGT KJØLESKAP: Svalbard er valgt som tilholdssted for den kommende genbanken på grunn av den geografiske isolasjonen og permafrosten. Foto: Geir Bølstad
TRYGT KJØLESKAP: Svalbard er valgt som tilholdssted for den kommende genbanken på grunn av den geografiske isolasjonen og permafrosten. Foto: Geir Bølstad Vis mer
- Noahs ark på Svalbard
INTERNASJONAL:</B> Genbanken skal romme opptil tre millioner ulike plantefrø fra hele verden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer