NOAS: - Vi er skuffa over Stortinget

Mener politikerne har tegnet feil bilde av asylsituasjonen.

 SKUFFA:   NOAS er skuffa over Stortinget. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
SKUFFA: NOAS er skuffa over Stortinget. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Med det bildet politikerne har tegnet, er det ikke så rart at det har vært et stemningsskifte, sier generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå.

Dagbladet kan i dag publisere resultatene av en fersk meningsmåling blant det norske folk, og tallenes tale er klar.

Folket har snudd fra juni til november. Nå vil nordmenn ta imot færre, ikke flere flyktninger.

I juni svarte 42 % at de ville at Norge skulle ta imot flere flyktninger. 31 % ville ta imot færre. I dag er bildet et helt annet.  28 % mener vi bør ta imot flere, og 42 % mener vi bør ta imot færre.

Austenå mener det eneste politikkerne har snakket om, er å begrensninger og utsendinger, mens de burde snakke om integrering og langsiktige løsninger.

- Storskog har satt primissene - Mange har nok intrykk av at de fleste som kommer, kommer over grensa ved Storskog og ikke har beskyttelsesbehov. Dette stemmer ikke. Det er situasjonen på Storskog som har satt primissene for hele asylsituasjonen i Norge, sier Austenå til Dagbladet.

- De som kommer andre veier, er i stor grad er syrere og eritreere. Disse vil ikke bli sendt ut av landet, og tiltak for denne gruppa er ikke diskutert, fortsetter hun.

 NOAS:  Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS mener feil bilde er tegnet av asylsituasjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NOAS: Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS mener feil bilde er tegnet av asylsituasjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Hun mener regjeringen så langt kun har hatt fokus på de som ikke har beskyttelsesbehov.

- Det er mange av de som har kommet over grensen ved Storskog, som har hørt rykter om at det bare er å dra til Norge. Det er det viktig å gjøre noe med. Men ut i fra regjeringens retorikk, virker det som at det er dette som er hele asylsituasjonen og kun her utfordringene ligger.

- Vi er skuffa - Ifølge Frp har Norge nå Europas strengeste asylpolitikk. Hva tenker NOAS om det?

- Vi er veldig skuffa over Stortinget som har gått med på å forhandle om kun innstramninger og ikke integreringstiltak. De har latt seg rive med av retorikken som baserer seg på erfaringer fra Storskog. De aksepterer nå at vi setter mennesker på vent i totalpassivitet, og dette kommer det ikke noe godt ut av, sier Austenå.

 

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram