Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NOAS fornøyd med nye asylregler, men savner en gruppe søkere

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) er godt fornøyd med regjeringens nye retningslinjer og en oppmyking av asylkriteriene. Men NOAS savner en gruppe flyktninger på listen, nemlig de som forfølges og flykter på grunn av sin etniske tilhørighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ventet lenge på dette utspillet og vi oppfatter det som særlig positivt at regjeringen har lagt vekt på forfølgelse av kvinner. Dette kan for eksempel få følger for forfulgte kvinner i Afghanistan, sier assisterende generalsekretær i NOAS Bjarte Vandvik til NTB.

Han påpeker at det kan være vanskelig å overbevise noen om at en flyktning kommer til å bli forfulgt i enkelte land, hvis vedkommende sendes tilbake. Man får ikke utstedt noe bevis på at man blir forfulgt. Vandvik tror endringene i reglene vil kunne få positive følger for søkere fra for eksempel Algerie, Libanon og Somalia.

Etniske flyktninger

Når det gjelder forfølgelse med rot i etnisk tilhørighet er NOAS bekymret for at tamiler fra Sri Lanka og Kosovo-albanere fra Jugoslavia kan bli utelukket.

- Disse får i de fleste tilfellene i dag ikke asyl. Noen får oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, sier han.

Punktet om forfølgelse fra andre enn de hjemlige myndigheter kan være aktuelt for eksempel i Algerie der blant annet religiøse grupper er innblandet.

NOAS mener kritikken fra FNs høykommissær for flyktninger mot Norge tidligere i år har påvirket endringen i mer liberal retning.

- NOAS har også påpekt den rigide holdningen særlig når det gjelder førstelandsregelen, sier han.

Skandinavisk praksis

Han tror ikke tilstrømmingen av asylsøkere vil bli overveldende stor som følge av de nye reglene.
- Hvis vi sier at 10 prosent flere vil få innvilget asyl, vil det utgjøre 200-300 personer. Det er gledelig at vi kommer mer på høyde med de andre skandinaviske landene i asyl- og flyktningepolitikken, mener Vandvik.
I perioden 1992-96 fikk 32 prosent av søkerne innvilget opphold i Norge, mens de tilsvarende tallene for Sverige var 51 prosent og for Danmark 62 prosent, ifølge NOAS.
Danmark har nylig varslet at landet vil innføre en noe strengere asylpraksis. Dette tror NOAS vil føre til at andelen innvilgede asylsøknader vil bli mer jevnt fordelt i Skandinavia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!