Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NOAS kritisk til presters asylinnflytelse

Norsk Organisasjon for Asylsøkere og Human-Etisk Forbund er kritiske til at Justisdepartementet lar prester avgjøre om muslimske asylsøkere er blitt kristne. Saken blir tatt opp etter Dagbladets avsløring i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et hemmelig notat som Dagbladet referer til i dag, skriver statssekretær Åshild Anmarkrud i Justisdepartementet at saksbehandlerne i Utlendingsdirektoratet (UDI) ikke kan overprøve en prests overbevisning om at en asylsøker er blitt kristen. Dersom en prest mener en muslim er blitt en virkelig kristen, skal det gis asyl, dersom vedkommende risikerer forfølgelse i hjemlandet for sin tros skyld.

UDI-direktør Petter Drefvelin sier saksbehandlerne bestandig har lagt stor vekt på prestenes uttalelser, og at UDI ikke føler seg overprøvd av prestene.

- Vi har hatt en diskusjon med departementet om disse spørsmålene, men har ikke opplevd dette som noen problematisk situasjon, sier Drefvelin til NTB.

- Prester avgjør ikke


Praksisen med at saksbehandlere ikke kan overprøve prestenes vurdering av om en asylsøker er blitt kristen, har vært fulgt siden i sommer, opplyser Anmarkrud til NTB.

Før den tid var det Justisdepartementet som avgjorde om asylsøkere kunne regnes som «reelle» kristne. Ifølge statssekretæren har den nye praksisen fått konsekvenser i fem til ti saker.

- Dette betyr ikke at prester avgjør norsk asylpolitikk, men hvis presten som sakkyndig går god for at vedkommende er blitt en reell kristen, vil ikke Justisdepartementet overprøve denne vurderingen, sier hun.

Anmarkrud understreker at det er departementet som avgjør hvilke konsekvenser det får at asylsøkeren er blitt kristen.


- Vi foretar en individuell og helhetlig vurdering i hver sak, sier hun.

Prinsippvedtak

Generalsekretær Tove Beate Pedersen i Human-Etisk Forbund er kritisk til at prester skal ha større troverdighet enn byråkrater.


- Hva om muslimene blir ateister eller agnostikere, er det Human-Etisk Forbund som da skal bli saksbehandler? Det er en oppgave vi ikke vil ta på oss, sier Pedersen.

Ifølge Åshild Anmarkrud mener den politiske ledelsen i departementet at ingen er nærmere enn prester til å vurdere om en muslim som har konvertert, er en genuin kristen.

- Dette er et prinsippvedtak, og sånn sett vil det gjelde i alle saker hvor en person kan bli drept av overbevisningsgrunner. Prinsippet vil gjelde ethvert trossamfunn, sier Anmarkrud.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media