STÅR FOR INNHOLDET: Kristoffer Joner skal ifølge reklamebyrået Anorak ha skrevet teksten selv.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STÅR FOR INNHOLDET: Kristoffer Joner skal ifølge reklamebyrået Anorak ha skrevet teksten selv. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

NOAS lover pengene tilbake til folk som føler seg lurt av Listhaug-oppgjør 

Foreløpig er det tolv av cirka 30.000 givere. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I går la skuespiller Kristoffer Joner ut en post på facebook hvor han oppfordret folk til å gi penger til Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS).

I dag ble det kjent at Joner har fått hjelp fra reklamebyrået Anorak, og at det hele var en NOAS-kampanje.

Det fikk innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug til å reagere.

- Jeg skjønner hvis noen nå føler seg lurt, sa hun etter at reklamebyråets medvirkning ble kjent.

Tolv klager

NOAS åpner nå for å gi pengene tilbake til personer som føler seg lurt. De har nå samlet inn 3 millioner kroner som skal gå til rettshjelp til asylsøkere.

- Av de nærmere 30.000 som har donert penger, har vi fått tolv henvendelser fra folk som ønsker pengene sine tilbake. Det skal de selvfølgelig få, skriver organisasjonen i en pressemelding.

De opplyser at tolv av nærmere 30 000 mennesker har tatt kontakt med dem så langt.

Ingenting å skjule

De mener de ikke har gjort noe for å lure folk - og påpeker at Kristoffer Joner har skrevet tekstene selv og står for budskapet.

I innlegget sitt, skriver Joner dessuten at han har vært i kontakt med NOAS.

- Om det er andre som ikke har fått med seg informasjonen i Kristoffer Joners Facebook-innlegg om at han har vært i dialog med oss, og derfor ønsker pengene tilbake, skal vi være behjelpelige med dette, skriver NOAS i pressemeldingen.

Kampanje

Reklamebyrået Anorak har også kommet med en uttalelse, der byråleder Torgeir Vierdal opplyser om selskapets beskjedne rolle i arbeidet med kampanjen.

–Alle tekster, og innholdet i disse er det Joner selv som har skrevet og står for. Anorak sitt bidrag inn i dette har vært å sikre at han informerer tydelig om at han har en dialog med NOAS, og at denne informasjonen er korrekt. Deretter har vi hjulpet til med spredning av Kristoffers budskap, skriver han i uttalelsen.

Innlegget var en respons til Sylvi Listhaugs uttalelser i forbindelse med en sak i New York Times om Norges returpraksis til Afghanistan.

Den blir trukket fram i avisa som verdens strengeste.

Kalte kritikk hylekor

Listhaug skrev på sin facebookside at det var bra at virkningene av Frps innstramminger i innvandringspolitikk ble kjent.

«Vi skal føre en streng politikk, og det betyr at de som får avslag skal ut. Enten frivillig eller med tvang! Lik og del hvis du er enig!»., skrev hun også.

Det fikk Joner til å reagere.

I sitt Facebook-innlegg beskrev han Listhaugs uttalelser som «kvalmende» og «forkastelig».

«At en som representerer landet vårt fryder seg over medmenneskers tragedie, er forkastelig. At hun i tillegg bruker en "LIK og DEL"-taktikk for å spre disse holdningene ut til flest mulig folk, vil ikke jeg være bekjent med.», skrev han.

Listhaug repliserte så med å kalle kritikken et hylekor, noe hun har måttet tåle kritikk for.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer