Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NOAS om Listhaug-forslag: - Usmakelig å bruke folk som brikker

Tror nye familiegjenforeningsregler kan være brudd på folkeretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag la innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp) fram en lang liste med punkter som skal gjøre Norge mindre attraktivt for asylsøkere som ikke har behov for beskyttelse.

Blant annet vil perioden for å få permanent opphold i Norge vil utvides fra tre til fem år.
Det skal også settes krav om at flyktningene er selvforsørget i tre år før det gis oppholdstillatelse. I tillegg innføres krav om bestått prøve i norsk og samfunnskunnskap. I dag er det bare krav om at prøvene skal tas, ikke at den skal bestås.
 
- Jeg er helt med på at man skal sette krav til personer som kommer til Norge, men det må ikke stilles krav som er så vanskelige at en hel gruppe faller helt utenfor fordi de ikke klarer dem, sier juridisk rådgiver Andreas Furuseth i NOAS, som frykter det kan skje hvis regjeringen får gjennomslag for punktene. 

- Brukes som brikker Departementet sender dessuten på høring et forslag om at oppholdstillatelsen til folk kan trekkes tilbake hvis det situasjonen i hjemlandet til asylsøkerne endrer seg til det bedre.

Furuseth påpeker at regelendringen vil gjøre det vanskelig å planlegge livet i Norge både for kommunene som skal bosette flyktninger, asylsøkere selv, og potensielle arbeidsgivere.

Målet med mange av innstrammingene er å gjøre Norge mindre attraktivt for personer som ikke har et reellt beskyttelsesbehov.
 
- Det er usmakelig å bruke personer som kommer med et reelt beskyttelsesbehov som brikker i et spill for å fortelle folk at de ikke skal komme, sier Furuseth.

Ikke kjent Regjeringen foreslår også en kraftig innstramming på flyktningers mulighet til familiegjenforening. Tidligere har det ikke blitt stilt krav til at flyktninger må ha en viss inntekt før familien deres kommer til Norge. Nå vil departementet innføre et slikt underholdskrav og krav om fire års arbeid eller utdanning i Norge før familiegjenforening kan finne sted. Dessuten må flyktningen som bor i Norge ha fått permanent oppholdstillatelse i Norge. På toppen av det hele, må familiegjenforening ikke være mulig i et land familien samlet sett har sterkere tilknytning til, slik det kan være hvis familien er bosatt i et trygt tredjeland.

- Det kommer an på hvilke kriterier som settes opp og hvordan dette vil bli praktisert, men en del av forslagene om for eksempel krav om arbeid eller utdanning før familiegjenforening kan finne sted,  er svært problematisk hvis det også skal omfatte flyktninger. Det vil være svært alvorlig, og noe det er grunn til å vurdere i hvilken grad er innenfor folkeretten, sier Furuseth.

Lang liste Norge skal ifølge NTB dessuten kunne avvise alle asylsøkere som kommer fra et annet nordisk land, uten å realitetsbehandle en eventuell asylsøknad. Klagefristen på avslagssaker til folk som ifølge UDI og UNE «åpenbart ikke oppfyller kravene til oppholdstillatelse» skal dessuten kuttes ned fra tre uker til en, samtidig som en annen regelendring åpner for at folk med en viss type asylsaker kan sendes ut straks og uten at de har fått endelig avslag på sin anke så lenge det ikke er særlige hensyn som taler for at de skal få utsatt iverksetting.

I tillegg vil regjeringen trekke tilbake det utvidede flyktningbegrepet som ble innført i 2008, slik at det ikke lenger omfatter folk som får opphold på humanitært grunnlag - noe NOAS også mener er ufornuftig.

Da mister denne gruppen asylsøkere retten til å bli definert som flyktning, og dermed enkelte velferdsgoder.

- Her har du en gruppe mennesker som ikke lenger vil defineres som flyktninger, men som likevel har krav på opphold. Hvordan skal Frp forklare det for sine velgere? Disse menneskene vil kun miste rettigheter ved å miste flyktningstatus, men en stor andel av dem har grunnlag for å bli likevel, sier Furuseth til NTB.

Det 150 sider lange høringsbrevet Sylvi Listhaug la fram i dag, bygger på asylforliket som de seks største partiene på Stortinget samlet seg om 19. november.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media