Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobel-demonstranten Adan løslates ikke i dag

Vil bli overført til Politiets utlendingsenhet.

TOK SEG INN: Demonstranten er nå identifisert som Adán Cortés Salas. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TOK SEG INN: Demonstranten er nå identifisert som Adán Cortés Salas. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var den 21 år gamle meksikanske studenten Adán Cortés Salas som gikk på scenen under utdelingen av Nobels fredspris, melder TV 2.

21-åringen er blant annet identifisert av Sopitas.com. De kan også fortelle at han tidligere har demonstrert med et meksikansk flagg i Costa Rica.

På Salas' Facebook-side ramler det nå inn med hyllester, etter at han tok seg opp på scenen og sa «Vær så snill, Malala. Glem ikke Mexico».

Politiet i Oslo opplyste i en pressemelding kl. 20.50 at 21-åringen ikke vil løslates i kevld, og at han i kveld avhøres «for å få klarhet i de ulike sider ved personen, og hans motiver for å gjennomføre handlingen».

Han har ikke bedt om forsvarer, og Oslo-politiet opplyser at han «på et senere tidspunkt bli overført Politiets utlendingsenhet (PU)».

Mannen søkte asyl til Norge i går.

Ifølge Regiando.com studerer 21-åringen statsvitenskap, men han har åpenbart vært på en rundreise den siste tiden. Han har lagt ut bilder fra blant annet Tromsø, Praha, København, New York og Chicago på Facebook.

Salas ønsket trolig oppmerksomhet om kidnappingen og drapet på 43 meksikanske studenter.

Erlend Rydning møtte Adán Cortés Salas senest på en fest på lørdag. Han omtaler 21-åringen som en veldig trivelig og hyggelig person.

- Han var engasjert og snakket om sin situasjon her i Norge, og ulike tema som han var kritisk til, sier Rydning.

Han sier Salas har vært student i Norge en stund, og at han ga uttrykk for at han ønsket å bli værende.

- Han sa han fryktet for den politiske situasjonen i Mexico og hva som ville skje med ham om han måtte returnere, sier Rydning.

Slik han oppfattet det var det snakk om at Salas kanskje var nødt til å forlate landet om kort tid på grunn av oppholdsreglene for utenlandsstudenter.

Salas kom angivelig til Norge i slutten av november. 20. november arrangerte organisasjonen Bevissthet México-Norge en demonstrasjon utenfor Stortinget for å protestere mot volden og korrupsjonen i Mexico. Daniel Garcia Rico, som var blant arrangørene, sier han ikke tror Salas var med der. Han støtter 21-åringens markering.

- Jeg forstår hvorfor han gjorde det. Meksikanere er desperate etter å vise verden de forferdelige tingene som skjer i Mexico, sier han til Dagbladet.

Også Mexicos ambassadør til Norge sier han har forståelse for aksjonen, men at han misliker metoden.

Lik Dagbladet på Facebook