Nobel-direktøren møtte nigeriansk pastor

Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad reagerer på Dagbladets avsløringer om hvordan den nigerianske pastoren Father Edeh ble nominert til fredsprisen. Han har selv møtt pastoren - etter initiativ fra Høyre-politiker Aamir J. Sheikh.

BLE NOMINERT: Den nigerianske pastoren Father Edeh (til høyre) ble nominert til Nobels fredspris i 2016, etter at Høyre-politiker Aamir J. Sheikh (til venstre) ba en partifelle på Stortinget om å nominere ham. Foto: Stiftelsen dialog for fred
BLE NOMINERT: Den nigerianske pastoren Father Edeh (til høyre) ble nominert til Nobels fredspris i 2016, etter at Høyre-politiker Aamir J. Sheikh (til venstre) ba en partifelle på Stortinget om å nominere ham. Foto: Stiftelsen dialog for fred Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet avslørte i går at Høyre-politiker Aamir J. Sheikh ba sin partifelle Kristin Ørmen Johnsen om å nominere den nigerianske pastoren Father Edeh til Nobels fredspris.

Et halvt år tidligere hadde pastoren betalt 600 000 kroner til Oslosenteret, hvor Sheikhs mangeårige samarbeidspartner Kjell Magne Bondevik, er styreleder.

At tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ifølge Ørmen Johnsen gikk god for Father Edeh, var viktig for at hun sa ja. Kristin Ørmen Johnsen sier at hun ikke ville nominert pastoren, om hun hadde kjent til pengeoverføringen. Saken får Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad til å reagere:

- Jeg synes saken framstår som problematisk av to grunner. Det ene er at det kan virke som om man ikke har spilt med helt åpne kort overfor daværende stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen som ble oppfordret til å nominere den aktuelle kandidaten til Nobels fredspris. Hun sier i dag at hun trolig ville ha vurdert saken annerledes hvis hun hadde visst at Oslosenteret hadde mottatt en større pengegave fra kandidatens stiftelse i Nigeria, sier Njølstad til Dagbladet.

KRITISK: Direktør for Nobelinstituttet Olav Njøstad. Foto: NTB scanpix / Heiko Junge
KRITISK: Direktør for Nobelinstituttet Olav Njøstad. Foto: NTB scanpix / Heiko Junge Vis mer

Han kommenterer følgende på generelt grunnlag:

- Det andre er at det ikke er bra for fredsprisens anseelse at det kan oppstå mistanke om at en nominasjon på et eller annet vis, direkte eller indirekte, er koblet til en økonomisk transaksjon, sier Njølstad.

- Det siste sier jeg på generelt grunnlag. Jeg har ikke grunn til å tro at Aamir Sheikh drev lobbyvirksomhet for denne personens kandidatur ut fra andre motiver enn de han selv oppgir. Men bare det at det kan oppstå en tvil om dette fordi det er penger med i bildet, utgjør et problem i forhold til fredsprisens integritet og omdømme.

INTERVJUET: Kjell Magne Bondevik (t.h.) og Aamir J. Sheikh blir intervjuet av Dagbladet i Sveits. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INTERVJUET: Kjell Magne Bondevik (t.h.) og Aamir J. Sheikh blir intervjuet av Dagbladet i Sveits. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ingen binding

Dagbladet har sendt Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh en rekke spørsmål til denne saken. Bondevik skriver følgende i sitt svar til Dagbladet:

- Min erfaring med Dagbladets journalister er at jeg får en rekke mistenkeliggjørende spørsmål ut fra en forutinntatt agenda. Slik også i denne saken, skriver Bondevik.

- Derfor kommer jeg ikke til å svare på alle de nye spørsmålene, men bare gi følgende kommentar. Jeg besøkte Madonna-stiftelsens senter og arbeid i Nigeria i juni 2015 og ble imponert over hva de gjør for mange fattige med barnehager, skoler, jobbskaping og beskyttelse av jenter som hadde vært kidnappet av Boko Haram, skriver Bondevik.

- Når Aamir Sheikh i et møte med stortingsrepresentant Ørmen Johnsen skal ha sagt «at Bondevik går god for» Fader Edeh, kan det ha vært på denne bakgrunn. Jeg var da ikke kjent med de anklagene som nå er kommet fram. Fader Edeh så positivt på Oslosenterets arbeid, og ville støtte dette. Madonna-stiftelsens bidrag til Oslosenteret var basert på senterets demokratistøtte-arbeid og hadde ingenting å gjøre med fredsprisnominasjoner. Det er et prinsipp at det ikke er noen politisk binding til noe av den økonomiske støtten Oslosenteret mottar.

Han opplyser:

- Fader Edeh var første gang nominert til Nobels fredspris et tidligere år av en annen enn den stortingsrepresentanten Dagbladet omtaler. Dette var jeg ikke kjent med da og jeg kjente heller ikke Fader Edeh på det tidspunkt. Han ble så nominert igjen i 2016, slik Dagbladet omtaler.

PÅ BESØK: Sheikh og Bondevik på besøk hos Father Edeh i Nigeria. Foto: Stiftelsen dialog for fred
PÅ BESØK: Sheikh og Bondevik på besøk hos Father Edeh i Nigeria. Foto: Stiftelsen dialog for fred Vis mer

Bondevik understreker:

- Nobelkomiteen er helt uavhengig, og det vil være å trekke dens integritet i tvil hvis noen tror at de kan «kjøpe» seg til prisen. Jeg er for øvrig enig med Olav Njølstad i viktigheten av aktsomhet i slike saker.

Aamir J. Sheikh skriver i en e-post at Dagbladet har hatt «en bestemt agenda for å skade mitt dialog-arbeid og omdømme». Som Bondevik presiserer også Sheikh:

- Ingen kan «kjøpe seg» til en nominasjon eller en pris. Dette hadde ingenting å gjøre med Madonna-stiftelsens støtte til Oslosenteret.

Han kommenterer Njølstads kommentarer slik:

- Jeg er enig i det han generelt sier. Jeg har i mange år hatt som programpost ved besøk av høytstående utenlandske gjester at de får møte på Nobelinstituttet hvis det passet. Det har vært uavhengig av om vedkommende var nominert til Nobels fredspris eller ikke og om vedkommende har gitt økonomisk støtte til mine eller andre organisasjoner eller ikke. Fader Edeh var for øvrig nominert til Nobels fredspris før stortingsrepresentant Ørmen Johnsen, som jeg var i kontakt med, gjorde det. Olav Njølstad har ellers informert meg om at årets vinnere av Brobygger-prisen kan få møte på Nobelinstituttet på et seinere tidspunkt når det måtte passe.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Verken pastor Edeh eller hans sekretær Martin Anagboso har svart på Dagbladets henvendelser.

Møtte selv pastoren

Olav Njølstad har vært direktør for Nobelinstituttet siden 2015. Som direktør er han også sekretær i Nobelkomiteen - komiteen som hvert år velger hvem som skal få kanskje verdens mest prestisjefylte pris, fredsprisen.

Njølstad forteller at han, etter å ha blitt gjort kjent med Dagbladets artikkel, gikk gjennom e-postene sine. Da fant han at ut han selv hadde et møte med den nigerianske pastoren Father Edeh den 15. juni 2015 - på Aamir J. Sheikhs oppfordring.

Foruten Sheikh og Edeh, deltok Masih Anwar Fazal, en pakistansk prest, og Nigerias tidligere utenriksminister Gideon Dubem Onyia på møtet på Nobelinstituttet, opplyser Njølstad.

- Jeg har ingen erindring fra møtet, men det tolker jeg som at det var et kurant møte. Jeg treffer mange som vil hilse på. Jeg tenkte neppe at Sheikh opptrådte på noen måte han ikke burde opptrådt på. Men det er klart, det kan ha vært nyttig for ham, sier Njølstad.

Åtte dager før møtet på Nobelinstituttet, inngikk Oslosenteret og Father Edehs stiftelse en avtale, ifølge et dokument Dagbladet har tilgang til. Dagbladet kjenner ikke innholdet i avtalen. Ifølge dokumentasjonen aksepterte Oslosenteret i slutten av juli 2015 en donasjon på 600 000 kroner fra Edehs stiftelse.

Han takket nei til et møte som Aamir J. Sheikh ønsket å få i stand i november i år.

I OSLO: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ledet et dialogmøte på Litteraturhuset den 15. juni 2015, der Father Edeh (i midten) deltok sammen med Nigerias tidligere utenriksminister Gideon Dubem Onyia (til høyre). Aamir J. Sheikhs stiftelse sto bak møtet. Foto: Stiftelsen dialog for fred
I OSLO: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ledet et dialogmøte på Litteraturhuset den 15. juni 2015, der Father Edeh (i midten) deltok sammen med Nigerias tidligere utenriksminister Gideon Dubem Onyia (til høyre). Aamir J. Sheikhs stiftelse sto bak møtet. Foto: Stiftelsen dialog for fred Vis mer

Da ønsket Sheikh at Njølstad skulle møte de tre vinnerne av Brobyggerprisen - en pris som Sheikhs organisasjon 14. August-komiteen deler ut årlig. I år gikk prisen til lederen for den Saudi-baserte organisasjonen Muslim World League, Mohammad al-Issa, samt to andre religiøse ledere.

Som Dagbladet har skrevet om, har Muslim World League betalt 12,8 millioner kroner til Sheikhs stiftelse, som igjen har overført 6,8 millioner kroner til Bondevik og Oslosenteret, ifølge Dagbladets dokumentasjon. Sheikh og al-Issa har avvist enhver kobling mellom pengene og prisen.

Njølstad takket nei til møtet med vinnerne av Brobyggerprisen, og viste til at selve Nobels fredspris deles ut i desember:

- Jeg synes ikke det er riktig å ta imot vinnere av andre priser så tett opp mot våre arrangementer. Det kan gi et inntrykk av en eller annen form for kobling mellom våre priser, hvilket det jo ikke er, sier Njølstad.

Sheikh skriver dette når det gjelder uttalelsene fra Olav Njølstad:

- Jeg er enig i det han generelt sier. Jeg har i mange år hatt som programpost ved besøk av høytstående utenlandske gjester at de får møte på Nobelinstituttet hvis det passet. Det har vært uavhengig av om vedkommende var nominert til Nobels fredspris eller ikke og om vedkommende har gitt økonomisk støtte til mine eller andre organisasjoner eller ikke, skriver Sheikh, og legger til:

- Olav Njølstad har ellers informert meg om at årets vinnere av Brobygger-prisen kan få møte på Nobelinstituttet på et seinere tidspunkt når det måtte passe.

NOBEL-TOPP: Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, og komiteens sekretær Olav Njølstad (i bakgrunnen), offentliggjør Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NOBEL-TOPP: Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, og komiteens sekretær Olav Njølstad (i bakgrunnen), offentliggjør Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Kampanjer

Bare noen få kan nominere til fredsprisen, deriblant parlamentsmedlemmer, ifølge Nobelinstituttets statutter. Njølstad sier at Nobelkomiteen ofte opplever at kampanjer for at noen skal bli nominert, noen ganger med hundrevis eller tusenvis av nominasjoner av samme kandidat, med ganske likelydende tekst.

- Prinsipielt er det helt i orden at folk som ikke har nominasjonsrett, argumenterer for å få noen til å nominere en kandidat. Det er med på å demokratisere nominasjonsprosessen, sier Njølstad.

Men hvis man blir betalt for å drive lobby for at noen skal bli nominert, mener han det stiller seg annerledes:

- Det mener jeg er ytterst kritikkverdig. Da blir det en kobling mellom penger og nominering til fredsprisen, som er til skade for prisens omdømme og integritet, sier Njølstad.

Hvem som blir nominert til Nobels fredspris, og av hvem, er hemmelig: Først etter femti år frigir Nobelinstitituttet navnet på de nominerte til Nobels fredspris. Dette gjelder for øvrig alle Nobelprisene.

- Hvordan sikrer Nobelkomiteen seg mot at folk «kjøper» seg en nominasjon?

- Det er vanskelig å sikre seg mot. Vi kan ikke ettergå hva folk som lobbyerer har av inntekter, og hva de mottar av økonomisk bistand, sier Njølstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer