- Nobel-flertallet argumenterte mot Obama

Jagland skal ha vært sterk pådriver.

JURYLEDER: Thorbjørn Jagland. Foto: AP/Torbjørn Grønning
JURYLEDER: Thorbjørn Jagland. Foto: AP/Torbjørn Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Tre av fem medlemmer av Nobelkomiteen skal ha argumentert mot at president Barack Obama skulle få fredsprisen.

Som Dagbladet skrev tirsdag, var komitéveteran Inger-Marie Ytterhorn (Frp) heller ikke obverbevist om at Obama var spesielt lykkelig over tildelingen.

- Jeg så på fjeset hans da han var på TV og takket og bekreftet at han vil komme til Norge for å motta prisen. Og han så ikke spesielt glad ut, sier hun.

Argumenterte mot Obama
Ytterhorn er én av tre komitémedlemmer som ifølge VG skal ha argumentert mot å gi Barack Obama fredsprisen. Avisas kilder hevder et flertall bestående av Inger-Marie Ytterhorn (Frp), Kaci Kullmann Five (H) og Ågot Valle (SV) på et tidlig tidspunkt ikke var innstilt på å gi prisen til den amerikanske presidenten.

Spesielt Ytterhorn og Five skal ha vært sterkt i tvil om Obama virkelig ville klare å følge opp sitt sterke internasjonale engasjement, ifølge VGs opplysninger.

Ytterhorn skal være den som hadde sterkest innvendinger. Hun skal ha ment at det er altfor tidlig i Obamas første presidentperiode å hedre ham på denne måten.

- Påvirker negativt
Som Dagbladet skrev tirsdag, gjør fire av fem komitémedlemmer et sjeldent unntak fra hemmelighetskremeriet som normalt omgir komiteens arbeid. Overfor nyhetsbyrået AP innrømmer Ytterhorn at tildelingen kan påvirke Obamas muligheter negativt.

- Den kan hemme ham, fordi det kan distrahere fra politiske saker på hjemmebane, sier Ytterhorn.

Samtidig mener hun fredsprisen kan gi Obamas kritikere ny ammunisjon.

- Obama har mange interne problemer i USA og de ser ut til å øke. Arbeidsledighet, helsereformen: De er et problem for ham, sier hun.

Problematisk krigføring
Ågot Valle skal ha vist til presidentens engasjement i krigen i Afghanistan som et problem.

— Jeg hadde forventet meg debatt, spesielt rundt det jeg selv synes er problematisk, krigen i Afghanistan, sa Valle til Bergens Tidende mandag.

Men til slutt sto imidlertid en samlet komité bak den endelige beslutningen om å gi prisen til den ferske presidenten.

Nobelkomiteens ferske leder, Thorbjørn Jagland (Ap), skal ha vært en sterk pådriver for at fredsprisen skulle tildeles USAs nye president.
Mye tyder på at han hele tiden har hatt støtte fra sin partifelle i komiteen, Sissel Rønbeck.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer