Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobel miss

Finn én feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MENS KINOGJENGERNE KAN

se Tom Cruise slakte ned mennesker for fote i filmen «Collateral», står hovedpersonen selv i Oslo Spektrum og soler seg i glansen fra fredsprisvinner Wangari Maathai. Eller var det omvendt?

DETTE ER IKKE

noe forsøk på å blande sammen fiksjon og virkelighet. Det er bare en liten undring over at Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad og TV-produsent Odd Arvid Strømstad er kry som haner over å ha fått Tom Cruise til landet. Men det er Cruise som skal være fornøyd. Skuespilleren får sitt livs rolle når han om tre uker opptrer som programleder for Nobelkonserten.

I den stjernespekkede forestillingen som sendes til 100 land kan Cruise takke Norge for at han får ny og uventet kulturell kapital knyttet til imaget sitt. Sosialt engasjement og miljøbevissthet er ellers ikke assosiasjoner som dukker opp når navnet hans nevnes. Jeg vil heller si 80-tallet, Nicole Kidman og Penelope Cruz. Og var det ikke noe med Scientologikirken?

SOSIALT ENGASJEMENT ELLER

tilhørighet er tydelig ikke noe kriterium for Nobelkomiteens utvalg. Og burde det være det? Selvfølgelig. Her kan Lundestad og co. velge fra øverste hylle, og det finnes stjerner som er opptatt av mer enn sin egen karriere. De har jo klart å spore opp Oprah Winfrey, som blant annet har fått millioner av amerikanere til å lese. Fra Norge har man valgt seg Sondre Lerche som kveldens innslag, «fordi det er viktig for oss å gi en norsk artist denne lanseringsmuligheten», som Geir Lundestad sa i et intervju. Men hadde det ikke vært mer naturlig å invitere for eksempel Morten Harket? Han har tross alt engasjert seg i miljøspørsmål. Ooops, jeg glemte at han ikke er aktuell med plate.

EN HALV MILLIARD

husstander skal se mot Norge denne kvelden, og hva ser de: En mørk miljøforkjemper stort sett utelukkende omgitt av amerikanske og vestlige superstjerner. Finnes det virkelig ingen representanter fra andre verdensdeler som kan ta Nobels programlederverv enn mennesker fra USA?

Hva med å koble en kjent amerikansk stjerne med en (for oss) mindre kjent afrikansk? Men nei. Samtidig som Nobelkomiteen lot være å gå inn i verdens mest brennbare konflikt ved å gi Nobelprisen til en afrikansk miljøforkjemper, vil de likevel alliere seg med storebror USA på underholdningsfronten.

GÅR DU INN

på Scientologikirkens hjemmeside, er Tom Cruises navn nevnt hele 39 ganger. En person som har brukt år på å bryte ut av sekten har sendt brev til Lundestad og protestert mot at Cruise skal være programleder. Cruise bruker gjerne stjernestatusen sin til å rekruttere flere scientologer.

PÅ SPØRSMÅL OM

hva Cruises programlederjobb kan bety for scientologene, svarer Lundestad dette til Dagbladet.no: «Jeg tror ikke det betyr noe spesielt. Han må gjøre hva han vil når det gjelder religion.» Greit. Men det hadde skadet ham mindre om han hadde engasjert seg på flere områder.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media