Nobel og nobel...

Årets alternative nobelpriser er delt ut i Stockholm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De filippinske globaliseringsmotstandere Walden Bello og Nicanor Pellas er blant vinnerne av årets Right Livelihood Awards. Disse utmerkelsene kalles også de alternative nobelprisene.

New Zealands tidligere statsminister David Lange er også blant årets vinnere, kunngjorde stiftelsen Right Livelihood i Stockholm torsdag. Lange får en ærespris for sin årelange og konsekvente kamp for en atomfri verden, het det i kunngjøringen.

Det egyptiske jordbruksforetaket SEKEM og dets grunnlegger Ibrahim Abouleish hedres for sin kamp for biodynamisk matproduksjon. Den sørkoreanske Borgerkoalisjonen for Økonomisk Rettferd CCEJ får også en Right Livelihood-pris.

Løsninger

Right Livelihood-prisene deles ut av en stiftelse som ble grunnlag av den tysk-svenske rikmannen Jakob von Uexkull i 1980. Hensikten med prisene er å hedre og støtte praktiske løsninger på akutte internasjonale problemer.

Kandidater til prisene er i første rekke personer og organisasjoner som arbeider aktivt for å sikre freden, verne miljøet og bekjempe fattigdom og sosial ulikhet. Årets priser er på til sammen to millioner svenske kroner.

Dette beløpet deles i fire. Det betyr at Walden Bello og Nicanor Pellas sammen får en halv million, det samme beløpet går til Ibrahim Abouleish og SEKEM, til Borgerkoalisjonen for Økonomisk Rettferd og til David Lange.

Roller

Juryen som deler ut prisene, roser Bello og Pellas for at de «spiller avgjørende roller og utfyller hverandre i sitt arbeid». Dette arbeidet gjelder det teoretiske så vel som det praktiske grunnlag for en verdensordning som tjener alle mennesker, heter det videre.

Ibramhim Abouleish og SEKEM roses for å ha vist hvordan «et moderne selskap kan kombinere suksess på verdensmarkedet med en human innstilling. Om CCEJ heter det at organisasjonen er viktig for en rettferdig, solidarisk og demokratisk utvikling i Sør-Korea.

David Lange får Right Livelihood Awards' ærespris for sin utrettelige kamp mot atomvåpen. Under hans ledelse forbød New Zealand i 1984 alle besøk av utenlandske krigsskip og kampfly som fører atomvåpen.

NTB

DELTE UT PRISEN: Jakob von Uexkull har grunnlagt The Right Livelihood Award. I dag delte han ut prisen til Walden Bello og Nicanor Perlas fra Fillipinene.