Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobel-penger fra våpensalg

10. desember mottar Kofi Annan og FN fredsprisen. De 10 millioner kronene som følger med prisen kommer blant annet fra våpensalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nobelstiftelsen forvalter i alt fire milliarder kroner. Klassekampen avslører i dag at deler av pengene investeres i børsnoterte selskaper som produserer våpen. Investeringene skjer uten noen form for etiske retningslinjer.

Hemmelighold

Stiftelsen vil ikke fortelle offentligheten hvor den har plassert pengene sine. Imidlertid har Klassekampen klart å få tak i deler av aksjeporteføljen. På den lista står blant annet Saab, Volvo og Ericsson.

Alle tre er aktive innen våpenproduksjon. Saab kjøpte i fjor konkurrenten Celcius og klatret med det helt opp i verdenstoppen blant våpenprodusentene. Selskapet Saab Bofors Dynamics lager blant annet luftvernrakettene Robot 70 og BAMSE, granatgeværet Carl Gustav og torpedoer.

- Investerer i alt

- Det stemmer at det ikke finnes noen etiske retningslinjer. Våre forvaltere kan investere i hva de vil. Porno, våpen, genteknologi... Alt går så lenge vi tjener penger på det, sier Åge Altéus, visedirektør i Nobelinstituttet i Stockholm til Klassekampen.

Nobelinstituttet deler ut alt seks priser, hvorav Fredsprisen er den mest kjente. I sitt testamente skrev Nobelsprisenes far Alfred Nobel at de 31,5 millionene han etterlot seg skulle brukes «til menneskehetens beste». Nå reises det tvil om dagens pengeplasseringer er et brudd med hans siste vilje.

- Styret har ikke gitt oss noen restriksjoner. Vi skal som sagt tjene penger. Etikk har aldri vært tema for vår kapitalforvaltning, sier Altéus.

<B>MOTTAR FREDSPRISEN: </B>10. desember kommer FNs generalsekretær Kofi Annan til Oslo for å motta fredsprisen. Prispengene kommer blant annet fra våpensalg.
Hele Norges coronakart