Nobel-protest preget festen

Knapt noen gang tidligere har en Nobelpris-utdeling vært gjenstand for en liknende stille demonstrasjon som den som fant sted i Rådhuset i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbudte gjester fra Leger Uten Grenser, og deres sympatisører, stilte alle i hvite T-skjorter hvor det med rødt sto skrevet Groznyj med latinske og russiske bokstaver.

Slik minnet prisvinnerne det festkledde publikum om at den brutale bombingen og beleiringen av den tsjetsjenske hovedstaden skjedde samtidig med fredsprisfesten i Oslo.

Direkte appell

I sitt Nobel-foredrag gikk også organisasjonens president, James Orbinski, direkte inn på konflikten i Tsjetsjenia.

- Befolkningen i Tsjetsjenia - og befolkningen i Groznyj - har i over tre måneder lidd under den russiske hærens vilkårlige bombing, som fremdeles pågår. For dem er humanitær hjelp så godt som ukjent. Det er de syke, gamle og uføre som ikke greier å komme seg vekk fra Groznyj, sa James Orbinski.

Og så henvendte han seg direkte til den russiske ambassadøren og sa:

- Jeg vil her i dag innstendig anmode hans eksellense den russiske ambassadøren, og gjennom ham, president Jeltsin, om å stanse bombingen av den forsvarsløse befolkningen i Tsjetsjenia.

Frittalende

Leger Uten Grenser har helt siden starten i 1971 vært en organisasjon fylt av frittalende og engasjerte medarbeidere, som avviser den tilbakeholdenheten som preger flere andre humanitære organisasjoner.

Orbinski gjorde det også klart at slik vil det fortsatt være.

- Taushet har lenge vært forvekslet med nøytralitet, og er blitt presentert som en forutsetning for humanitært arbeid. Helt siden Leger Uten Grenser ble stiftet, har den gått mot dette prinsippet. Vi er ikke sikre på at ord alltid kan redde liv, men vi vet med sikkerhet at taushet dreper, sa han.

Varsler opinionen

Og nettopp forpliktelse om å stå fram og vitne om brudd på menneskerettigheter, krigsforbrytelser og overgrep på vegne av ofrene var en sterkt medvirkende årsak til å organisasjonen ble tildelt Nobels fredspris. Nobelkomiteens leder, Francis Sejersted, sa det slik i sin tildelingstale:

- Leger Uten Grenser forbeholder seg retten til å varsle opinionen om brudd på menneskerettigheter. Det vil si at de i tillegg til til å hjelpe også vil rette oppmerksomheten mot årsakene til de humanitære katastrofer. Skal nøden lindres, må også dens årsaker angripes.