Nobel-senter i Oslo

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  •  Nobels fredspris er en av de få institusjoner hele verden forbinder med vårt land. Hver høst retter internasjonale medier sin oppmerksomhet mot Nobel-instituttet på Drammensveien i Oslo. Det er på tide at vi tar innover oss hvilken mulighet denne prisen gir oss til å gjøre Norge enda mer kjent i utlandet. I ethvert annet land ville det for lengst ha vært etablert et fredsprissenter eller et Nobel-museum som besøkende fra inn- og utland kunne oppsøke for å skaffe seg informasjon om Nobel-prisen og annet fredsarbeid. Nå foreligger en plan om å få i stand et slikt senter til 100-årsdagen for den første pristildelingen i 2001. Det dreier seg ikke om investeringer i hundremillionersklassen, men om en beslutning om at dette vil vi ha og dette vil vi ha der eller der.
  •  Den sittende regjering er jo opptatt av at vi skal markere både årtusenskiftet og hundreårsdagen for løsrivelsen fra Sverige. Et fredsprismuseum bør sees i dette perspektivet. Ikke minst fordi vi vet at våre svenske venner allerede er godt i gang med planene for et Nobel-senter, bør vi handle raskt. For et slikt senter i Stockholm vil utvilsomt ta noe av glansen av det vi måtte få til i etterkant. Det ville være bittert om svenskene skulle komme først og stikke av med symbolene rundt fredsprisen, som Stortinget i sin tid fikk ansvaret for fordi Alfred Nobel hadde større tro på nordmenn enn svensker i det internasjonale fredsarbeidet. De prisene svenskene har fått til utdeling, har jo ikke samme prestisje.
  •  Det fantastiske med det prosjektet som ble lansert i Dagbladet i går av Nobel-direktør Geir Lundestad og Nobel-komiteens formann, Francis Sejersted, er at bygningen som passer perfekt finnes allerede, nemlig den gamle Vestbanestasjonen i Oslo. Hvis det blir opera i Bjørvika og ikke på Vestbane-området, bør bygningen øyeblikkelig reserveres fredsprissenteret. Men det finnes også alternativer. Et fredsprissenter kan bli et unikt turistmål, men også et sted der skolebarn og voksne kan skaffe seg informasjon og kunnskap. Vi må ikke la andre stikke av med denne ideen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer