NOBELPRIS: Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland (t.h.) har vært med på å bestemme at blant annet menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen blir tildelt Nobels fredspris. Her ankommer de Nobelkomiteens lille middag på Grand hotell fredag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
NOBELPRIS: Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland (t.h.) har vært med på å bestemme at blant annet menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen blir tildelt Nobels fredspris. Her ankommer de Nobelkomiteens lille middag på Grand hotell fredag kveld. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

Nobel-slektning hardt ut mot nobelkomiteen

En av Alfred Nobels slektninger truer med å frata Norge oppgaven med å dele ut fredsprisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nobelkomiteen opptrer i strid med Alfred Nobels testamente, mener professor Michael Nobel som er oldebarn til den ene av dynamittkongens to brødre.

- I anledning av at nobelprisen deles ut 10. desember, vil jeg rope et varsku om den retningen tildelingen har tatt, skriver han i en kronikk i Aftenposten.

Han mener Nobelkomiteen de siste tiårene bevisst har sett bort fra sitt oppdrag og valgt prisvinnere ut fra egne preferanser.

- Trolig ulovlig - Menneskerettighetsforkjempere, miljøvernere og en lang rekke andre har fått prisen til tross for at deres innsats på ingen måte ligger innenfor Nobels spesifikke fredsvisjon som framgår av testamentet, skriver han.

- At komiteen ser bort fra testamentet og utvikler sitt eget «utvidede fredsbegrep» er høyst problematisk og trolig også ulovlig, skriver Nobel.

Dersom komiteen ikke skjerper seg, kan Norge miste den prestisjefylte oppgaven med å dele ut fredsprisen, advarer han.

Kan gripe inn - Hvis Den Norske Nobelkomité ikke vil eller evner å holde seg innenfor mandatet fra Alfred Nobel, har den svenske Nobelstiftelsen muligheter til å gripe inn overfor komiteen, mener Nobel.

Nobelstiftelsen kan i framtida komme til å kreve en liste over aktuelle priskandidater for endelig godkjennelse av vinneren, advarer han.

- Dermed kan Nobelkomiteen og Norge i den ytterste konsekvens risikere å bli satt under administrasjon fra Sverige og miste den fulle råderetten over fredsprisen, skriver Nobel.

Michael Nobel er født i Sverige, men har bodd mange år i Sveits. Han ledet Familieforeningen Nobel fra 1995 til 2006 og har selv i en årrekke vært engasjert i internasjonalt fredsarbeid og konfliktløsning.

(NTB)