Nobel-spark går verden rundt

Medier over hele verden skriver om Nobel-formann Gunnar Berge, som indirekte har gitt verdens mektigste mann et spark på leggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både CNN og BBC stiller Nobelkomiteens leder opp mot prisvinnerens egen tilbakeholdenhet med å kommentere den amerikanske regjeringens og Kongressens linje i Irak-spørsmålet.

- I et intervju med CNN avviste Carter å kommentere situasjonen med hensyn til Irak, og sa i stedet at han ville fokusere på fredsprisen. På spørsmål om valget av den tidligere presidenten (til fredsprisen) var kritikk av Bush, sa leder for Nobelkomiteen Gunnar Berge: «Med tanke på hvilken holdning Carter har til dette, både kan og må det ses som kritikk av linjen som den nåværende amerikanske administrasjonen har valgt overfor Irak», skriver CNN på sin hjemmeside.

- Understreket budskapet

Under overskriften «Carter vant Nobels fredspris» skriver BBC.co.uk blant annet:

- Carter har ikke spesifikt kritisert president George W. Bushs politikk og retorikk mot Irak, men prisen fredag «bør oppfattes som kritikk av linjen som den nåværende administrasjonen har tatt», sa Nobelkomiteens formann Gunnar Berge.

Komitéformannens budskap siteres i det kjente tyske nyhetsmagasinet Der Spiegels nettavis, i den britiske avisen Guardian og i nyhetsbyråenes nobeldekning som legges ut på en rekke nettaviser, blant annet hjemmesiden til New York Times.

- Bare for å forsikre seg om at verden oppfattet budskapet, kom Nobelkomiteens leder Gunnar Berge med en understrekning: «Det bør oppfattes som kritikk av linjen som den nåværende administrasjonen har valgt. Det er et spark i leggen på alle som følger den samme linjen som USA», siterer Mark Tran i The Guardian, og fortsetter:

- Au! Ta den, Tony Blair.

- Komité kritiserer Bush

Spiegel Online tillegger Berge å tale på vegne av hele Nobelkomiteen: «Komité kritiserer Bushs krigspolitikk», er overskriften på en lengre artikkel om pristildelingen fredag.

- Den norske nobelkomiteen grunnga fredag i Oslo valget av Carter også som kritikk mot den politiske linjen til nåværende president George W. Bush i Irak-spørsmålet, skriver Spiegel.

Samtlige internasjonale nyhetsbyråer vinklet utover fredagen sin dekning av Nobels fredspris på kritikken mot USA. Det tyske nyhetsbyrået DPA fanget fredag ettermiddag også opp motsetningene som Berges uttalelser har ført til innad i Nobelkomiteen. «Strid i Nobelkomiteen etter kritikk mot Bush», skriver DPA, og siterer Inger Marie Ytterhorns avstandtagen fra Berges utsagn.

(NTB)