Nobel-topp: - Ikke noe entydig bilde av at Norge er mer av en fredsnasjon enn andre

Den tidligere forskningslederen ved Nobelinstituttet er skeptisk til beskrivelsen av Norge som fredsnasjon.

SKEPTISK: Nobelkomiteens påtroppende sekretær Olav Njølstad er skeptisk til bildet av Norge som en fredsnasjon.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SKEPTISK: Nobelkomiteens påtroppende sekretær Olav Njølstad er skeptisk til bildet av Norge som en fredsnasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Svært trist, sier Nobelkomiteens påtroppende sekretær Olav Njølstad om mottakelsen Dalai Lama fikk av regjeringen og ledende norske politikere.

- Det framstår ikke som veldig prinsippfast, for å si det slik, sier Njølstad i et lengre intervju med Stavanger Aftenblad.

Den 57 år gamle historikeren og forfatteren har de siste elleve årene vært forskningsleder ved Nobelinstituttet. Om tre måneder overtar han som direktør ved instituttet og sekretær for Nobelkomiteen etter profilerte Geir Lundestad.

- Komplisert å gi fredsprisen til Obama I intervjuet utfordres Njølstad også til å si sin mening om «fredsnasjonen» Norges ja til militære bidrag i Irak - en operasjon som ledes av USA, hvis president fikk fredsprisen for fem år siden.

- Det er alltid komplisert å gi prisen til sittende statsledere. De har først og fremst ansvar for å lede en nasjon og må treffe beslutninger ut fra nasjonale interesser, selv om det i ytterste konsekvens kan bety å velge krigen, sier Njølstad.

- Ikke i samsvar med realiteten Han stiller spørsmål ved beskrivelsen av Norge som fredsnasjon og mener nordmenn bør være forsiktige med å ta det i bruk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer