DRIVER VALGKAMP: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf ble mandag i forrige uke en av vinnerne av årets Nobels fredspris. Men hun vant ikke presidentvalget fire dager seinere.
AFP PHOTO/GLENNA GORDON
DRIVER VALGKAMP: Liberias president Ellen Johnson Sirleaf ble mandag i forrige uke en av vinnerne av årets Nobels fredspris. Men hun vant ikke presidentvalget fire dager seinere. AFP PHOTO/GLENNA GORDONVis mer

Nobel vinneren vant ikke

Nobelprisvinneren Ellen Johnson Sirleaf vant ikke presidentvalget i Liberia i første valgomgang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgentimene idag ble det klart av det lutfattige landet i Vest-Afrika trenger enda en valgomgang for å avgjøre om Nobelprisvinneren Johnson Sirleaf får en andre presidentperiode.

Påvirket av prisen?
Med 96 prosent av stemmene talt opp leder Ellen Johnsom Sirleaf med 44 prosent av stemmene, mens utfordreren i 2. valgomgang, Winston Tubman, har 32.2 prosent.
- Fra de tallene vi har, tror vi ikke at de gjenværende stemmene vil gjøre noen forskjell slik at et av partiene vinner absolutt majoritet, slik loven krever for å vinne i 1. valgomgang, sier James Fromayah, en taltmann for Liberias valgkommisjon.
Det er uklart om nyheten om tildelingen av årets Nobels fredspris til Johnsom Sirleaf for en uke siden, bare fire dager før valget sist torsdag, har påvirket velgerne. Men kjennere av Liberia mener den presitsjefulle prisen ikke har påvirket velgernes valg i særlig grad. Og at i den grad Nobelprisen har påvirket velgerne, så er det negativt, fordi noen velgere vil oppfatte det som om Vesten prøvde å legge seg opp i det liberiske valget.

Valgfusk?
Men det har vært temperatur i liberisk politikk etter valget torsdag. Opposisjonen har anklaget Johnson Sirleaf og hennes administrasjon for valgfusk. Winston Tubman truet også på et tidspunkt å trekke seg fra 2. valgomgang.
- Vi fortalte dem at prosessen var preget av juks, men nå har de gjort det riktige, og vi vil delta i 2. valgomgang, sier Tubman til Reuters. Og han legger til.
- Vi er sikre på seier i 2. valgomgang.
Men valgobservatører, blant annet Carter-senteret, sier at de ikke har funnet beviser på valgfusk i 1. valgomgang.
Mens president Johnson Sirleaf er Afrikas første demokratisk valgte president, og feires som en rocke-stjerne i FN, USA og EU, så har hun mistet popularitet hjemme de siste åra. Alle anerkjenner henne for å ha bidratt sterkt til å skape fred etter mer enn 20 år med en blodig borgerkrig. Men hun kritiseres også for at den økonomiske veksten etter krigene ikke er rettferdig fordelt. Derfor kan det hende hun ikke blir gjenvalgt i begynnelsen av november. Det er i så fall fordi 2. valgomgang vil være demokratisk.