Nobelkomiteen avgjør Jaglands skjebne som leder

Dommen faller tirsdag.

Tirsdag blir det klart om Thorbjørn Jagland får fortsette som leder av Nobelkomiteen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Tirsdag blir det klart om Thorbjørn Jagland får fortsette som leder av Nobelkomiteen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tirsdag bestemmer Nobelkomiteens fem medlemmer om Thorbjørn Jagland får fortsette som komitéleder. Han kan få avløsing av Kaci Kullmann Five eller Henrik Syse.

Ettersom det politiske flertallet både på Stortinget og i Nobelkomiteen har beveget seg fra rødt til blått, går diskusjonen høyt om Jaglands fremtid som leder.

Hvis de borgerlige kreftene i komiteen vil, kan de dermed avsette Jagland og gjøre en av sine egne til leder.

- Møtet starter på Nobelinstituttet tirsdag klokken 9. Jeg regner med at vi kommer til å holde på til i 14-15-tida. Det blir et langt møte, for vi har mange saker å ta opp, sier Nobelkomiteens nye sekretær Olav Njølstad til NTB.

- De to viktigste sakene er at komiteen skal konstituere seg selv og gjennomgå listen over nominerte kandidater til fredsprisen. Konstitueringen skjer på begynnelsen av møtet, sier han.

Diskusjon rundt bordet Det blir Jagland som innleder lederdiskusjonen.

- Komiteens medlemmer kan reise forslag om ulike kandidater, og spørsmålet blir avgjort i en diskusjon rundt bordet, forklarer Njølstad.Diskusjonen om Jaglands fremtid går høyt i forkant av konstitueringen. Komitémedlemmene Henrik Syse, Kaci Kullman-Five og Inger Marie Ytterhorn representerer høyresiden i norsk politikk, mens Jagland og Berit Reiss-Andersen tilhører venstresiden. Det betyr borgerlig flertall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.