Tirsdag blir det klart om Thorbjørn Jagland får fortsette som leder av Nobelkomiteen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Tirsdag blir det klart om Thorbjørn Jagland får fortsette som leder av Nobelkomiteen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Nobelkomiteen avgjør Jaglands skjebne som leder

Dommen faller tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag bestemmer Nobelkomiteens fem medlemmer om Thorbjørn Jagland får fortsette som komitéleder. Han kan få avløsing av Kaci Kullmann Five eller Henrik Syse.

Ettersom det politiske flertallet både på Stortinget og i Nobelkomiteen har beveget seg fra rødt til blått, går diskusjonen høyt om Jaglands fremtid som leder.

Hvis de borgerlige kreftene i komiteen vil, kan de dermed avsette Jagland og gjøre en av sine egne til leder.

- Møtet starter på Nobelinstituttet tirsdag klokken 9. Jeg regner med at vi kommer til å holde på til i 14-15-tida. Det blir et langt møte, for vi har mange saker å ta opp, sier Nobelkomiteens nye sekretær Olav Njølstad til NTB.

- De to viktigste sakene er at komiteen skal konstituere seg selv og gjennomgå listen over nominerte kandidater til fredsprisen. Konstitueringen skjer på begynnelsen av møtet, sier han.

Diskusjon rundt bordet Det blir Jagland som innleder lederdiskusjonen.

- Komiteens medlemmer kan reise forslag om ulike kandidater, og spørsmålet blir avgjort i en diskusjon rundt bordet, forklarer Njølstad.
Diskusjonen om Jaglands fremtid går høyt i forkant av konstitueringen. Komitémedlemmene Henrik Syse, Kaci Kullman-Five og Inger Marie Ytterhorn representerer høyresiden i norsk politikk, mens Jagland og Berit Reiss-Andersen tilhører venstresiden. Det betyr borgerlig flertall.

Det skal likevel ikke være noen automatikk i at et endret politisk flertall i komiteen også gir et skifte av leder. Men Jagland har vært en omstridt leder.

Kritikere peker på hans dobbeltrolle som leder av både Europarådet og Nobelkomiteen. Han har i tillegg frontet kontroversielle fredspristildelinger til EU, den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo og USAs president Barack Obama.

Mange spekulasjoner Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen mener å vite at Syse eller Ytterhorn kommer til å foreslå Five som ny leder.

- Dersom Kaci Kullmann Five vil, blir hun tirsdag valgt til ny leder av Nobelkomiteen, skriver han.

Frps utenrikspolitiske talsmann Kristian Norheim sier til VG at han personlig helst ser at Jagland erstattes som leder. Han beskriver Syse som en «utmerket kandidat» til å bli ny komitéleder.

Også i Høyre har sentrale folk tidligere uttrykt et klart ønske om å skifte ut Jagland. Men parlamentarisk leder Trond Helleland sier nå til VG at han ikke har ønsket å legge noen føringer på Høyres medlemmer i komiteen.

Verken Jagland, Five eller Syse har ønsket å si noe konkret om ledervervet i forkant av møtet.

Hemmelig antall Njølstad vil foreløpig ikke ut med nøyaktig hvor mange kandidater som er nominert til Nobels fredspris 2015.

- Komiteen har mulighet til å komme med supplerende kandidater. Jeg kan ikke si hvor mange som er nominert i år, men antallet er omtrent det samme som de siste årene, sier han.

I 2014 var 278 personer og organisasjoner nominert til det som ofte blir kalt verdens mest prestisjetunge pris.

Njølstad vil være tilgjengelig for pressen i etterkant av tirsdagens møte.

- Vi kommer til å legge ut informasjon på vår hjemmeside, både om antall nominerte og hvordan den nye komiteen er konstituert.

Nobelkomiteen har planlagt sju møter i år, og i starten av oktober blir det klart hvem som er årets prisvinner.
(NTB)