SKANDALEKOMITÉ: Tariq Ali mener den norske Nobelkomiteen bør skiftes ut. Bort med politikere og inn med fredseksperter, er hans råd. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SKANDALEKOMITÉ: Tariq Ali mener den norske Nobelkomiteen bør skiftes ut. Bort med politikere og inn med fredseksperter, er hans råd. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

- Nobelkomiteen er en skandale

Nobelkomiteen må bli kvitt sine pensjonerte politikere, mener samfunnsdebattanten og forfatteren Tariq Ali.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige mandag holdt den britisk-pakistanske forfatteren og samfunnsdebattanten Tariq Ali et seminar på Litteraturhuset, der han så på utviklingen i USA og resten av verden etter at Obama ble valgt til president. Ali mener Obama viderefører forgjengeren, George W. Bush' politikk, og skjønner ikke at Den norske Nobelkomiteen ga Obama fredsprisen i 2009.

- Jeg har ikke vært fornøyd med hvordan Nobelkomiteen har vært drevet gjennom mange år. I bunn og grunn er komiteen en del av det politiske etablissementet. Å gi prisen til Obama bare for å feire at han ble president, og det til og med før han har gjort noe som helst, det overrasket til og med Obama sjøl. Han sa han var overrasket, sier Ali og fortsetter:

- Ikke uavhengig - Nobelpriskomiteen i Norge er ikke drevet uavhengig, slik Nobel ønsket. Den er drevet av pensjonerte politikere og folk som fremdeles henger fast i den kalde krigen. Jeg har svært sterke meninger om Nobelkomiteen, og jeg synes den er en skandale, sier Ali på telefon til Dagbladet.

Ali mener at Nobelkomiteen bør utelukke politikere.

- Den bør ha folk som er troverdige og respektert, og som ikke er nært knyttet det politiske etablissementet i Norge, i USA eller i vesten generelt. Da kan det hende vi kan få noen verdige vinnere. Prisen bør ikke bli gitt til politikere som bruker krig som virkemiddel, eller som har vært i krig. Disse prisene burde være reservert for folk som jobber iherdig for fred med fredelige midler. Det er hva Nobel ønsket i sitt testament. Et ønske som har blitt brutt av det norske etablissementet, sier Ali.

Alfred Nobels testamente sier at Stortinget skal nedsette en komité på fem medlemmer. I dag deles setene i komiteen ut fra partienes størrelse på Stortinget, og to av medlemmene skal snart skiftes ut siden Frps Inger-Marie Ytterhorn og Aps Sissel Rønbeck har sittet ut sine perioder. Tidligere statsminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland leder komiteen.

- Jeg mener tiden er inne for å løsrive komiteen ytterligere fra Stortingets partigrupper og fra utøvende norsk politikk. Det er ingenting i veien for at Stortinget kan utpeke folk som er eksperter fra inn- og utland med stor ekspertise på fredsarbeid og konfliktløsning i verden, sier Jan Egeland, Europadirektør i Human Rights Watch.

Ut av Norge Han mener at fredspriskomité-sammensetningen langsomt har beveget seg i riktig retning. I starten var det utøvende statsminister, ministre og stortingsrepresentanter i komiteen.

- Så har partipensjonistene tatt over. Men kanskje bør ytterligere skritt tas, at vi prøver å ta med folk fra inn- og utland som har god oversikt over konfliktforebygging i verden.

- Bør det letes utenfor Norge?

- Absolutt, biskop Desmund Tutu eller Kofi Annan er gode kandidater. Det er ingenting som tilsier at det bare skal være norske statsborgere med, sier Egeland.

Prestisjefylt pris Direktøren for Nobelstiftelsen i Stockholm, Michael Solman, mener Den norske Nobel-komiteen kan velge sine medlemmer fra utlandet. Eneste krav er at de blir utpekt av et «utskott av fem personer som väljas av Norska Stortinget», sa Solman til Ny Tid i fjor.

Egeland understreker at fredsprisen har befestet seg som verdens mest prestisjefylte pris, og at komiteen derfor har gjort mange gode valg av fredsprisvinnere.

- Men prisen til kinesiske Liu Xiaobo og Obama-prisen viser at komiteen trenger å framstå som helt uavhengig av utøvende norsk politikk. Diskusjonene om prisens uavhengighet vil øke med åra, og lang og tro tjeneste i norsk innenrikspolitikk bør ikke være et sentralt kriterium for å sitte i komiteen i framtida.

Dagbladet forsøkte å komme i kontakt med lederen for Nobel-komiteen, Thorbjørn Jagland og direktør Geir Lundestad, men fikk ikke kontakt i går.

SE UT: Europadirektør i Human Rights Watch, Jan Egeland, mener tiden er inne for å løsrive Nobelkomiteen fra Stortingets partigrupper og fra utøvende norsk politikk. Foto: Erik Berglund/Dagbladet
SE UT: Europadirektør i Human Rights Watch, Jan Egeland, mener tiden er inne for å løsrive Nobelkomiteen fra Stortingets partigrupper og fra utøvende norsk politikk. Foto: Erik Berglund/Dagbladet Vis mer