Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredsprisen, Nobel, ICAN

Nobelkomiteen: Faren større enn på lenge

En konstant trussel mot menneskeheten og alt liv på jorden

STOR SPENNING: USA og Nord-Korea er ikke akkurat verdens beste venner, og det er reell fare for at flere land vil prøve å skaffe seg atomvåpen, skriver Nobelkomiteen. Foto: Scanpix NTB/ AFP / MANDEL NGAN AND ED JONES
STOR SPENNING: USA og Nord-Korea er ikke akkurat verdens beste venner, og det er reell fare for at flere land vil prøve å skaffe seg atomvåpen, skriver Nobelkomiteen. Foto: Scanpix NTB/ AFP / MANDEL NGAN AND ED JONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi lever i en verden der faren for bruk av atomvåpen er større enn på lenge, skriver Nobelkomiteen i sin begrunnelse for tildelingen av fredsprisen til ICAN.

– Enkelte stater moderniserer sine atomvåpenarsenaler, og det er reell fare for at flere land vil prøve å skaffe seg atomvåpen, noe Nord-Korea er et eksempel på. Atomvåpen utgjør en konstant trussel mot menneskeheten og alt liv på jorden, skriver komiteen i begrunnelsen.

- Gjennom bindende internasjonale avtaler har verdenssamfunnet tidligere vedtatt forbud mot landminer, klasevåpen, biologiske og kjemiske våpen. Atomvåpen er enda mer ødeleggende, men er så langt ikke blitt gjenstand for et tilsvarende folkerettslig forbud, skriver komiteen videre og påpeker at ICAN gjennom sitt arbeid bidratt til å fylle dette rettslige tomrommet.

- Et viktig ledd i argumentasjonen for et forbud mot atomvåpen er de uakseptable menneskelige lidelser som en atomkrig vil føre med seg, skriver komiteen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!