Nobelkomiteen inviterer Suu Kyi til Oslo

Kan endelig få holdt sitt nobelforedrag - om hun får reisetillatelse fra juntaen.

LANG KAMP: Aung San Suu Kyi kunne i dag hilse sine støttespillere utenfor huset der hun har sittet 15 år i husarrest. Foto: AFP / SCANPIX
LANG KAMP: Aung San Suu Kyi kunne i dag hilse sine støttespillere utenfor huset der hun har sittet 15 år i husarrest. Foto: AFP / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske nobelkomité inviterer Aung San Suu Kyi til Oslo, slik at hun endelig kan holde sitt nobelforedrag, sier komiteens leder, Thorbjørn Jagland til NTB.

Jagland, som også er generalsekretær i Europarådet, gleder seg over at nobelprisvinneren Suu Kyi er løslatt etter å ha tilbrakt 15 av de siste 21 årene i husarrest i sitt hjem i den burmesiske hovedstaden Rangoon.

— Hun er helt fri, det finnes ingen vilkår i det hele tatt, sa en anonym tjenestemannen i Burmas militærjuntae til nyhetsbyrået AFP.

Suu Kyi torde ikke reise til Norge for å motta nobelprisen i 1991 av frykt for at hun ikke ville få reise inn i landet igjen. Nå vil Jagland forsøke å få henne til Oslo så raskt som mulig, slik at hun kan holde nobelforedraget sitt.

Det opplyser Jagland til NTB lørdag ettermiddag. Han ber juntaen i Rangoon garantere at Suu Kyi får reise inn i Burma igjen, dersom hun i det hele tatt får reise til Norge.

- Jeg regner med at hun ikke vil reise ut av Burma uten en slik garanti, sier Jagland.

Han mener løslatelsen lørdag er en oppmuntrende melding til alle politiske fanger verden over, også årets nobelprisvinner kinesiske Liu Xiaobo, fordi den gir beskjed om at det er umulig for myndigheter å holde seg med politiske fanger over tid. Også kinesiske myndigheter bør ta notis av nyheten fra Rangoon lørdag, mener Jagland.

- Verdensopinionen har rettet oppmerksomheten kontinuerlig mot politiske fanger, og Nobelkomiteen har bidratt til å opprettholde denne oppmerksomheten, sier han.

(NTB)