Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobelkomiteen mener Geir Lundestad har brutt taushetsløftet: - Et klart tillitsbrudd

På flere punkter i den nye boka «Fredens sekretær».

NY BOK OM NOBEL-TIDA:  Geir Lundestad holder sin nye bok " Fredens sekretær " før lanseringen på Nobels Fredssenter i Oslo i forrige uke. I boken deler han ut ris og ros til medlemmene av Nobelkomiteen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT / kod  20520
NY BOK OM NOBEL-TIDA: Geir Lundestad holder sin nye bok " Fredens sekretær " før lanseringen på Nobels Fredssenter i Oslo i forrige uke. I boken deler han ut ris og ros til medlemmene av Nobelkomiteen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT / kod 20520 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 25 år, fram til 31. desember 2014, var Geir Lundestad direktør ved Det Norske Nobelinstitutt. I boka «Fredens sekretær. 25 år med Nobelprisen», gjør han blant annet analyser av alle de seks komitélederne han har arbeidet for.

Og hva som har skjedd i kulissene før nobelprisutdelingene.

Nobelkomiteen mener at Lundestad har brutt komiteens taushetsløfte, som han skal ha underskrevet i 2014, på flere punkter i boka.

«Som tidligere ansatt er Geir Lundestad bundet av dette taushetsløftet uansett om han selv mener regelen burde vært endret i retning større åpenhet. Den norske Nobelkomite mener Geir Lundestad på flere punkter har brutt sitt taushetsløfte», skriver komiteen i en pressemelding.

- Jeg er uenig med komiteen og vil sende ut en pressemelding i morgen, sier Lundestad til Dagbladet.

- Jeg vil ikke gå i noen offentlig polemikk, men vil redegjøre for hvorfor jeg mener deres tolkning er uriktig, legger han til overfor NTB.

Kraftig angrep I boka går Lundestad blant annet til kraftig til angrep på Nobelkomiteens tidligere leder, Thorbjørn Jagland, som i mars ble den første lederen i komiteens 114 år lange historie til å bli degradert.

I boka forteller Lundestad også om hva som foregikk i kulissene på de 25 fredsprisene han var med på å dele ut, deriblant de omstridte utdelingene av Nobelprisen til Barack Obama og Liu Xiaobo.

- Jeg vil gi et bilde av fredsprisen fra innsida. Det er andre krav til åpenhet nå enn tidligere. Jeg synes offentligheten har krav på informasjon om nobellivet. Men jeg kan ikke fortelle absolutt alt. Det er visse bestemmelser i Nobel-statuttene, som jeg stort sett respekterer, sier Lundestad i et portrettintervju i Dagbladet.

Taushetserklæring Taushetserklæringen fra 2014 så slik ut: «Nobelkomiteen legger til grunn at dens leder, nestleder og medlemmer, samt Nobelkomiteens sekretær er innforstått med taushetsplikten knyttet til komiteens vurderinger, diskusjoner og avgjørelser knyttet til forslagsstillere og kandidater til Nobels fredspris, både i gjeldende år og femti år framover.»

Nobelkomiteen ønsker imidlertid ikke å opplyse om hvor de mener Lundestad har brutt taushetsløftet sitt i den nye boka.

- Komiteen ønsker ikke å gi noen kommentar utover det som står i pressemeldingen. Dette er av respekt for den taushetserklæring komiteen har undertegnet, skriver komitéleder Kaci Kullmann Five i en sms til Dagbladet.

Om Lundestad-boka sier de bare følgende:

- Sekretærrollen i Den Norske Nobelkomite er spesiell. Komiteens arbeid er organisert på en måte som skal gi rom for en fri og åpen debatt det ikke refereres fra, skriver komiteen.

- Fortrolighet og konfidensialitet en forutsetning for å skape den atmosfære av trygghet og gjensidig respekt som er nødvendig for å kunne drøfte seg fram til gode, felles standpunkter. Den norske Nobelkomite mener Geir Lundestad har begått et klart tillitsbrudd overfor komitémedlemmer og ledere som i fortrolighet har diskutert Nobels fredspris med ham og i hans nærvær. Dette gjør han blant annet gjennom beskrivelser av personer og prosesser i komiteen, heter det i pressemeldinga.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!