Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobelmedaljen returnert

Iranske myndigheter gir tilbake nobelmedaljen til Shirin Ebadi.

FRATATT MEDALJEN: Nobelprisvinner Shirin Ebadi fra Iran ble fratatt sin nobelmedalje og diplom av iranske myndigheter. Nå har hun fått den tilbake.

Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
FRATATT MEDALJEN: Nobelprisvinner Shirin Ebadi fra Iran ble fratatt sin nobelmedalje og diplom av iranske myndigheter. Nå har hun fått den tilbake. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Tidligere fredsprisvinner Shirin Ebadi har fått tilbake nobelmedaljen og diplomet som iranske myndigheter tok fra henne, opplyser utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og hans svenske kollega Carl Bildt.

Men Norge og Sverige er fortsatt bekymret over iranske myndigheters behandling av henne, og Støre og Bildt benytter utdelingen av årets fredspris til Barack Obama til å minne om Ebadis skjebne.

- Shirin Ebadi er en av mange modige personer som med fredelige midler arbeider for økt respekt for menneskerettighetene i Iran. Vi reagerer meget sterkt på den behandling som menneskerettighetsforkjemper og nobelprisvinner Shirin Ebadi blir utsatt for, sier de to utenriksministrene i en felles uttalelse.

- Vi reagerer også meget sterkt på at iranske myndigheter for noen uker siden fratok henne den medaljen og det diplomet hun fikk da hun ble tildelt Nobels fredspris i 2003. Hun har nå fått disse tilbake, men hennes situasjon er fortsatt alvorlig, sier Støre og Bildt.

De to peker spesielt på at Ebadi hindres i å arbeide som forsvarer for menneskerettighetene i sitt hjemland, og at iranske myndigheter har stengt Ebadis senter for menneskerettighetsforsvarere, som hun var med å grunnlegge.

- Konfiskeringen av medaljen og de mange trusler som hun, hennes familie og hennes medarbeidere har blitt utsatt for, er meget urovekkende og et signal på den forverrede menneskerettighetssituasjonen i Iran siden valget i juni i år, konstaterer de to utenriksministrene, og krever at Iran lar Ebadi vende hjem til hjemlandet. (©NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media