PIONER:  Robert Edwards får Nobelprisen i medisin for sitt arbeid med assitestert befruktning. Her fra 1998 sammen tvillingene Sophie og Jack Emery - da to år gamle. Flere forskere, foreldre og barn var samlet denne dagen for å markere at det var 20 år siden verdens første prøverørsbarn, Louise Brown, ble født. ARKIVFOTO: AP/SCANPIX.
PIONER: Robert Edwards får Nobelprisen i medisin for sitt arbeid med assitestert befruktning. Her fra 1998 sammen tvillingene Sophie og Jack Emery - da to år gamle. Flere forskere, foreldre og barn var samlet denne dagen for å markere at det var 20 år siden verdens første prøverørsbarn, Louise Brown, ble født. ARKIVFOTO: AP/SCANPIX.Vis mer

Nobelpris etter fire millioner prøverørsbarn

Forskeren Robert Edwards hedret 32 år etter verdens første - Louise Brown.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Årets nobelpris i medisin går til den britiske forskeren Robert Edwards (85), en pioner innen IVF-forskning - assistert befruktning.

Sammen med legen Patrick Steptoe sto Cambridge-forskeren Edwards i 1977 bak den første vellykkede prøverørsbefruktningen.

Det første såkalte prøverørsbarnet, Louise Joy Brown, ble født i Oldham 25. juli 1978.

Edwards klarte første gang å befrukte et egg i laboratoriet i 1968, et øyeblikk han har beskrevet som utrolig.

Fire millioner barn Forskeren har holdt seg utenfor offentlighetens søkelys de siste årene. Men teknologien hans skal ha resultert i rundt fire millioner barnefødsler på verdensbasis, ifølge Reuters.

 DEN FØRSTE:  Louise Brown med sønnen Cameron på armen er verdens første prøverørsbarn. Her på 30-års dagen i 2008 sammen med sin mor Lesley og professor Robert Edwards, som får Nobelprisen i medisin for sitt arbeid med assistert befruktning. ARKIVFOTO: AFP/SCANPIX.
DEN FØRSTE: Louise Brown med sønnen Cameron på armen er verdens første prøverørsbarn. Her på 30-års dagen i 2008 sammen med sin mor Lesley og professor Robert Edwards, som får Nobelprisen i medisin for sitt arbeid med assistert befruktning. ARKIVFOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer

Nobelprisen i medisin er på 10 millioner svenske kroner og kunngjøres av Nobel-komiteen på Karolinska institutet. Den innleder Nobel-uken, som fortsetter med kunngjøringer av prisene for fysikk, kjemi og litteratur.

Nobels fredspris blir kunngjort i Oslo fredag.

(NTB - TT).