NOBELPRIS FOR KREFTBEHANDLING: Thomas Perlmann (t.h.) i nobelkomiteen kunne mandag meddele at det er James P. Allison og Tasuku Honjo som tildeles årets nobelpris i medisin. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB scanpix
NOBELPRIS FOR KREFTBEHANDLING: Thomas Perlmann (t.h.) i nobelkomiteen kunne mandag meddele at det er James P. Allison og Tasuku Honjo som tildeles årets nobelpris i medisin. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB scanpixVis mer

Nobelprisen:

Nobelpris i medisin deles mellom amerikaner og japaner

Årets nobelpris i fysiologi eller medisin deles likt mellom amerikanske James P. Allison og japanske Tasuku Honjo.

De to får prisen for sitt arbeid med utvikling av kreftbehandling.

– Åh, herregud. Takk, takk, wow, sa Allison i sin første kommentar da TT ringte til ham med nyheten mandag formiddag.

Allison studerte et protein som har vist seg å fungere som en brems i immunsystemet. Han fant ut hvordan man kan gi slipp på denne bremsen slik at immunforsvaret aktiveres.

Honjo oppdaget samtidig et nytt protein i immuncellene og kunne vise at også dette fungerer som en brems.

De to oppdagelsene la grunnlag for en ny type kreftbehandling som går ut på å styrke immunsystemets innebygde evne til å angripe kreftceller.

Allison ble født i Alice i delstaten Texas i 1948. Han tok doktorgrad i 1973 ved University of Texas i Austin. Siden 2012 har han vært professor ved University of Texas i Houston.

Tasuku Honjo ble født i Kyoto i Japan i 1942. Han tok doktorgrad ved universitetet i Kyoto i 1975 og har siden 1984 vært professor ved samme universitet.