VINNER: Amerikanske Paul Romer og
VINNER: Amerikanske Paul Romer ogVis mer

Nobelprisen i økonomi

Nobelpris-vinner trodde han fikk tulletelefon

Nobelprisen i økonomi går til William D. Nordhaus og Paul M. Romer for å ha brukt økonomiske modeller til analyse av klimaendringer og teknologisk utvikling.

De to amerikanerne hylles for å ha endret vår forståelse av økonomisk vekst.

De har utviklet metoder som brukes for å forklare noen av vår tids mest grunnleggende og viktige saker: langvarig bærekraftig vekst i verdensøkonomien og levekårene for verdens befolkning, heter det i begrunnelsen.

Makroøkonomi

Nordhaus får prisen for å ha «integrert klimaendringer i langsiktig makroøkonomisk analyse» mens Romer får prisen for «integrering av teknologisk utvikling i langsiktig makroøkonomisk analyse».

Nordhaus var den første som utarbeidet en kvantitativ modell som beskriver det globale samspillet mellom økonomi og klima. Hans modell er nå utbredt og brukes for å undersøke konsekvensene av klimapolitiske tiltak, for eksempel CO2-avgift.

Romers forskning viser hvordan økonomiske krefter bidrar til å styre næringslivets villighet til å utvikle nye ideer og oppfinnelser. Romers forskning har dannet grunnlag for en modell som i dag har bidratt til store mengder ny forskning rundt reguleringer og politikk som bidrar til utvikling av nye ideer og langvarig velstand.

Nordhaus er professor ved Yale University. Romer er professor ved New York Universitys Stern School of Business.

Svarte ikke

Romer forteller at han lot være å svare på telefonen to ganger på rad da Kungliga Vetenskapsakademien ringte for å meddele nyheten om at han tildeles økonomiprisen.

- Jeg fikk to telefonsamtaler i morges og jeg svarte ikke på noen av dem fordi jeg trodde det var tull, sa han etterpå i en telefonsamtale med journalister.

Vetenskapsakademiens leder Göran K. Hansson la til at «til slutt klarte vi å oppnå kontakt».