Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobelprisen i fysikk for fiberoptikk og bildesensor

Utdeles til Kay, Boyle og Smith.

VINNERNE: Charles K. Kao, Willard S. Boyle og George E. Smith. Foto: EPA/BERTIL ERICSON/Scanpix
VINNERNE: Charles K. Kao, Willard S. Boyle og George E. Smith. Foto: EPA/BERTIL ERICSON/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Kao er født i Shanghai og er både amerikansk og britisk statsborger.
75-åringen får halvparten av prisen på 10 millioner svenske kroner for sin banebrytende forskning rundt bruk av fiberoptikk.
Internett Gjennombruddet gjorde han så tidlig som i 1966, da han greide å få lyssignalene til å nå hele 100 kilometer, uten å forsvinne helt underveis.

Fire år senere så den første ultrarene fiberen dagens lys, og det er denne teknologien som i dag utgjør selve nervesystemet i internett.

Kao har arbeidet ved Standard Telecommunication Laboratories i Harlow i Storbritannia, og har også forsket ved Chinese University of Hongkong.
Digitalsensor De to amerikanske forskerne Willard S. Boyle (85) og George E. Smith (79) får prisen for oppfinnelsen av en digital bildesensor, den såkalte CCD-sensoren, som i dag er å finne i digitalkameraer.

CCD-teknikken bygger på en fotoelektrisk effekt, og ble forklart i teorien av Albert Einstein som alt i 1921 ble belønnet med en nobelpris for sitt arbeid.

CCD er digitalkameraenes elektroniske øye, og utviklingen av denne sensoren har bidratt til å revolusjonere all fotografering ved at lyset kan gjøre et avtrykk direkte på elektronikken, i stedet for på film.
CCD utnyttes også innen medisin, der kroppen kan avfotograferes innenfra både for diagnostikk og for kirurgiske inngrep.

Teknikken er også et verktøy innen mange forskningsområder og har avslørt tidligere skjulte hemmeligheter i kosmos og på havets dyp.

Boyle og Smith var begge tilknyttet Bell Laboratories i New Jersey i USA, men er nå pensjonister. De får en firedel hver av prispengene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling