Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobel:

Nobelprisen i kjemi til to amerikanere og en brite

Amerikanerne Frances H. Arnold og George P. Smith, og briten Gregory P. Winter, er tildelt nobelprisen i kjemi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arnold får halvparten av prisen, som er på 9 millioner svenske kroner. Hun er den femte kvinnen som har fått nobelprisen i kjemi. Smith og Winter deler den andre halvparten.

– Årets pris handler om å mestre evolusjonens kraft, sa leder Göran K. Hansson i Kungliga Vetenskapsakademien da prisen ble kunngjort i Stockholm onsdag.

Prismottakerne har tatt kontroll over evolusjonen og anvendt samme prinsippene – genetisk endring og utvelgelse – for å utvikle proteiner som løser menneskehetenes kjemiske problemer, heter det i begrunnelsen.

– Metodene som årets vinnere har utviklet, blir i dag utviklet internasjonalt til å fremme en grønnere kjemisk industri, til å produsere nye stoffer, til å fremstille bærekraftig biodrivstoff, lindre sykdom og redde liv, står det i begrunnelsen.

Arnold gjennomførte den første styrte evolusjonen av enzymer. Enzymer er proteiner som kan kanalisere kjemiske reaksjoner. Enzymer produsert via styrt evolusjon blir i dag brukt til å produsere alt fra biodrivstoff til legemidler.

Smith utviklet en metode som gjør det mulig for et virus å infisere bakterier og deretter utvikle nye proteiner. Winter brukte Smiths metode til å lage nye legemidler. I dag brukes metoden til å utvikle antistoffer som kan nøytralisere giftstoffer, motvirke autoimmune sykdommer og hindre spredning av kreft.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!