NOBELS FREDSPRIS 2013: Årets fredsprisvinner Ahmet Uzumcu, som leder organisasjonen Organisasjonen for Forbud mot Kjemiske Våpen (OPCW), signerte gjesteboka på Nobelinstituttet mandag. Nobelkomitéen i bakgrunnen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NOBELS FREDSPRIS 2013: Årets fredsprisvinner Ahmet Uzumcu, som leder organisasjonen Organisasjonen for Forbud mot Kjemiske Våpen (OPCW), signerte gjesteboka på Nobelinstituttet mandag. Nobelkomitéen i bakgrunnen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Nobelprisen kom som en overraskelse

- Det var en stor overraskelse for meg og mine kolleger. Vi satt i møte og min stabssjef kom og fortalte meg det. Jeg spurte om han var sikker. Han sa ja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generaldirektøren i Organisasjonen for Forbud mot Kjemiske Våpen (OPCW), tyrkiske Ahmed Üzümcü, var ikke i tvil: Å få Nobels Fredspris ga organisasjonen og medarbeiderne «ei vitamininsprøyting». I dag måttar han prisen i Oslo Rådhus.

Lederen i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, fant grunn til å si at for komiteen kom denne prisen ikke som noen overraskelse. Han mente å si at OPCW lenge hadde vært i deres kikkert.

Syria ville kvitte seg med våpen Så kom tilfeldigvis Syrias president, Bashar al-Assad, en månede før prisen ble kunngjort, med et løfte om å kvitte seg med sine kjemiske våpen.

Fra da av har Üzümcü og hans stab vært travelt opptatte med å fjerne kjemiske våpen fra en krigskueplass.

- Vi ser prisen som en anerkjennelse av organisasjonens arbeid gjennom disse s seksten åra, sa han.

- De overlevende ofrene for kjemiske våpen har også fått en drøm oppfylt. De ser prisen som at det internasjonale samfunn anerkjenner deres lidelser. De var veldig glade. Ingen andre mennesker har opplevd noe liknende, sa Üzümcü.

Ødelagt 82 prosent Den internasjonale konvensjonen mot kjemiske våpen trådte i kraft i 1997, og organisasjonen har  nå ødelagt 82 prosent av våpenlagrene. Russland har ødelagt 74 prosent og USA 90 prosent av sine lagre. Men de klarte ikke å holde den fastsatte fristen for å kvitte seg med alle kjemiske våpen, som var i fjor.

Inspektørene fra OPCW kom i august til Syria, midt i en blodig borgerkrig, hvor de nå skal frakte landets lagre av kjemiske våpen til havna i Latakia, nord i landet, og så få dette ombord i et skip. Kjemikaliene skal ødelegges til havs, ettersom ingen land har villet påta seg å ødelegge dem på egen jord.

- Hvorfor kunne ikke USA og Russland, som har alt utstyret som trengs, påta seg å ødelegge kjemikaliene? ble han spurt.

- Jeg tror ikke jeg er den rette til å svare på det spørsmålet, svarte diplomaten Üzümcü med en liten latter.

Inspisert 22 av 23 steder I Syria har inspektørene vært på 22 av 23 steder hvor kjemiske våpen var lagret. Det siste stedet ble inspisert via et kamera og GPS. Det viste seg å være et tomt lager, kunne han fortelle. Nå kommer det vanskelige oppdraget med å frakte våpnene trygt og sikkert gjennom Syria.

- Sikkerhet og trygghet for våre medarbeidere kommer først. Og mye vil avhenge av partene. Men jeg håper alle partene vil være samarbeidsvillige, sa Ahmed Üzümcü.