DØD: Den amerikansk-egyptiske forskeren Ahmed Zewail, som ble tildelt nobelprisen i Kjemi i Stockholm i 1999, er død. Foto: Jonas Ekströmer  / NTB Scanpix
DØD: Den amerikansk-egyptiske forskeren Ahmed Zewail, som ble tildelt nobelprisen i Kjemi i Stockholm i 1999, er død. Foto: Jonas Ekströmer / NTB ScanpixVis mer

Nobelprisvinner Ahmed Zewail er død

Den amerikansk-egyptiske forskeren Ahmed Zewail som ble tildelt nobelprisen i kjemi i 1999, døde tirsdag i USA, sier hans talsmann til egyptisk statlig TV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zewail døde i en alder av 70 år, skriver Reuters. Dødsårsaken er ikke kjent, ifølge talsperson Sherif Foad.

Han vant prisen for å ha vist at det med hurtig laserteknikk er mulig å se hvordan atomene i et molekyl beveger seg under en kjemisk reaksjon – i prinsippet på samme måte som når situasjoner fra en fotballkamp vises i sakte film. Med ekstremt korte laserblink kan de kjemiske reaksjonene registreres på det tidspunktet de faktisk skjer.

Zewail ble født i byen Damanhur, vest for Kairo. Han studerte ved universitetet i Alexandria, som er byen han vokste opp i. Han flyttet senere til USA, hvor han tok en doktorgrad ved universitetet i Pennsylvania i Philadelphia. Nobelprisvinneren foreleste ved Caltech i California fra 1976. Tidligere jobbet han ved universitetet i California, Berkeley.

(NTB)