SYK: Liu Xiaobo, her i et bilde tatt av hans kone, kunstneren Liu Xia. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Scanpix
SYK: Liu Xiaobo, her i et bilde tatt av hans kone, kunstneren Liu Xia. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB ScanpixVis mer

Nobelprisvinner Liu Xiaobo er løslatt - har fått uhelbredelig kreft

Har sittet fengslet i Kina siden 2008.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Liu Xiaobo, vinneren av Nobels fredspris 2010, har sittet fengslet siden 2008, men er nå løslatt. Årsaken er at 61-åringen har fått uhelbredelig kreft, melder AP, som har opplysningene fra Lius advokat.

De siste åra har 61-åringen sittet i Jinzhou-fengselet nordøst i Kina, men er nå altså løslatt etter diagnosen på kreft i leveren.

På sykehus

Ifølge Hongkong-baserte South China Morning Post er Liu nå innlagt på sykehus i storbyen Shenyang, nær grensen til Nord-Korea, etter at hans anmodning om å få behandling utenfor fengselet ble innvilget.

«Kinas myndigheter bør straks sørge for at Liu Xiaobo får tilstrekkelig medisinsk behandling, og at han og alle andre som er fengslet for å utøve sine menneskeretter, betingelsesløst blir løslatt», sier Amnesty International i en erklæring.

Liu har i en årrekke vært en sterk kritiker av kommunistregimet i hjemlandet Kina, og deltok i demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989. Han ble dømt til elleve års fengsel i 2009, for «å oppfordre til å undergrave statsmakten».

Året etter, mens han satt fengslet, ble han tildelt Fredsprisen - en tildeling som gjorde stor skade på forholdet mellom Norge og Kina. Først nå, sju år etter, er det politiske klimaet mellom landene i ferd med å bli normalisert.

Kona i husarrest

Liu er forfatter og professor i litteratur foruten menneskerettsforkjemper, og var leder for det kinesiske PEN-senteret i perioden 2003-2007.

Arrestasjonen i 2008 kom etter at han undertegnet det såkalte Charta 08, et politisk manifest for mer demokrati i Kina.

Lius kone Liu Xia (56) har siden fengslingen kjempet for å få ektemannen løslatt. Hun har selv sittet i husarrest i Beijing siden 2010.