I HARDT VÆR: Nobelprisvinner og leder for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, er nok en gang i hardt vær. Denne gangen fordi han skal ha unnlatt å rette en grov feil i klimarapporten. Foto:AP Photo/Gurinder Osan/SCANPIX
I HARDT VÆR: Nobelprisvinner og leder for FNs klimapanel, Rajendra Pachauri, er nok en gang i hardt vær. Denne gangen fordi han skal ha unnlatt å rette en grov feil i klimarapporten. Foto:AP Photo/Gurinder Osan/SCANPIXVis mer

- Nobelprisvinner unnlot å rette feil i klimarapport

Ble advart i flere e-poster og samtaler før klimakonferansen i København.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Nobelprisvinner og leder av FNs klimapanel visste om den grove feilen i klimarapporten før den store klimakonferansen i København i desember.

Det skriver den britiske avisa The Times i dag. Allerede i november ble Rajendra Pachauri gjort oppmerksom på at opplysningen om at Himalaya-isbreene ville smelte innen 2035 var feil, men Pauchari ventet i to måneder med å rette opp feilen.

Den prisbelønte vitenskapsjournalisten Pallava Bagla, som skriver for amerikanske Science Journal, sier han gjentatte ganger forsøkte å advare Pauchari om at rapporten feilaktig fremskyndet isbresmeltingen med 300 år.

Advart i e-poster- Jeg gjorde deg oppmerksom på det i flere e-poster og flere diskusjoner. Likevel valgte du å overse det. Var det fordi du ikke ville risikere det som skulle skje i København? spør den indiske journalisten i et konfronterende intervju i vitenskapsmagasinet denne uken.

Ifølge journalisten skal Pachauri ha svart følgende, da han i november ble konfrontert med feilopplysningene:

- Jeg har ikke noe å tilføye når det gjelder isbreer.

Pachauri, som også har fått massiv kritikk for sine innbringende konsulentavtaler med store selskaper som Toyota og Deutsche Bank, skylder på tidsklemma når han skal forklare hvorfor rapporten ikke ble rettet før København-møtet.

- Slett ikke, slett ikke, svarer han på hentydningen om at det var et bevisst grep å ikke korrigere feilen.

- Det hadde seg sånn at vi hadde fryktelig mye å gjøre. Vi jobbet døgnet rundt med arbeid som måtte gjøres i København. Det var bare da historien ble kjent, jeg tror det må ha vært i desember, at vi bestemte oss for tidlig denne måneden, jeg kan gi deg datoen, for å ta tak i det.

Pinlig affære
Pachauri, som i 2007 ble tildelt Nobels fredspris sammen med Al Gore, avviser kategorisk at klimapanelet noensinne vil gjøre noe annet enn det som er sannferdig og holder mål vitenskapelig.

Da det først ble kjent at klimarapporten inneholdt den pinlige feilen, sa Pachauri i et intervju til The Times 22. januar at han bare hadde visst om feilen i noen få dager.

- Jeg ble klar over dette da det ble rapportert i media for omtrent ti dager siden. Før det var det ikke kjent. Ingen hadde gjort meg oppmerksom på det.

Saken er imidlertid en pinlig affære for Pachauri, også fordi han i fjor høst gikk til kraftig motangrep på den indiske miljøvernministeren Jairam Ramesh. Hans departement hadde offentliggjort en rapport som hevdet isbreene ikke ville smelte så raskt som først antatt, og stemplet påstandene fra klimapanelet som dommedagsprofetier.

Pachauri svarte med å karakterisere den indiske rapporten som «vodoo-vitenskap».

Stokket om
Det var professor Graham Cogley ved Trent University i Canada, som forsøkte å advare mot feilen gjennom å kontakte journalisten Pallava Bagla.

Cogley har tidligere uttalt at årstallet 2035 ikke er nevnt noe annet sted i faglitteraturen om nedsmelting av isbreene i Himalaya.

Ifølge ham kan feilen skyldes at i en russisk studie fra 1996, så hevdes det at isbreene kan være borte i 2350, og at tallene rett og slett  ble byttet om til 2035 i rapporten.

Isbreene i Himalaya regnes som så solide og befinner seg i så stor høyde at det trolig vil ta flere hundre år før de vil smelte som følge av global oppvarming.

Pachauri har også vært i hardt vær, fordi miljø- og energiinstituttet han driver i New Dehli, mottar millioner av britiske skattekroner i tilskudd.

Helt siden han ble utnevnt som leder av FNs klimapanel i 2002, har han bygget seg opp et verdensomspennende nettverk og regnes som verdens mektigste klimatalsmann.