Nobelprisvinnere hyllet med fakkeltog og krav om norsk støtte

Fakkeltoget til ære for fredsprisvinnerne i ICAN ble også et demonstrasjonstog med krav om at Norge må støtte FN-forbudet mot atomvåpen.

MOT ATOMVÅPEN: Hiroshima-overlevende Setsuko Thurlow (t.v.) og leder av fredsprisvinner ICAN, Beatrice Fihn hilser fakkeltoget fra Grand Hotel søndag kveld. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
MOT ATOMVÅPEN: Hiroshima-overlevende Setsuko Thurlow (t.v.) og leder av fredsprisvinner ICAN, Beatrice Fihn hilser fakkeltoget fra Grand Hotel søndag kveld. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Om lag 2 000 mennesker trosset desemberkulden søndag kveld og samlet seg på Jernbanetorget for å høre appeller, før de tente faklene og marsjerte opp Karl Johan. Blant dem var noen titalls såkalte hibakusha – japanere som overlevde USAs atomangrep på byene Hiroshima og Nagasaki.

Tradisjonen tro kom årets vinnere av Nobels fredspris, ICAN-leder Beatrice Fihn og Hiroshima-overleveren Setsuko Thurlow, ut på balkongen på Grand hotell og tok imot hyllesten.

«Yes, ICAN» ropte folkemengden taktfast før den brøt ut i allsang. Med ordene fra 60-tallets fredshymne «We shall overcome» i ryggen, gikk de to kvinnene inn i varmen og satte seg til bords med kongelige og andre gjester.

Som nobelseremonien i Oslo rådhus tidligere på dagen, var fakkeltoget i år sjeldent aktuell for norsk politisk debatt. Mange bar bannere og plakater med krav om at Norge må slutte seg til forbudet som ble vedtatt i FN i sommer, ICANs hittil største seier.

- Ubegripelig ødeleggelse

I rådhuset rørte Thurlow tilhørerne til tårer med sitt sterke vitnesbyrd fra dagen da hjembyen hennes ble utslettet. 13-åringen kom til seg selv i skoleruinene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer