Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobelprisvinneren ble forbigått av Obama: - Hvis verden vil ha fred, kan det gå fort

Denis Mukwege ble slått av Obama i kampen om fredsprisen i 2009 - men ble tildelt prisen i år. I dette Dagbladet-intervjuet fra 2009 fortalte han om sine ønsker og drømmer for Kongo.

TAR ANSVAR: Denis Mukwege rehabiliterer voldtatte kvinner i Øst-Kongo. Han har tro på fred i regionen, Foto: AFP / NTB scanpix
TAR ANSVAR: Denis Mukwege rehabiliterer voldtatte kvinner i Øst-Kongo. Han har tro på fred i regionen, Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det ble ikke slik NUPI-sjef Jan Egeland sa han ønsket, nemlig at den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege fikk Nobels fredspris. Heller gikk prisen til Barack Obama, som kommer til Norge i morgen.

- Nå må Obama ta ansvar. Det kan være en god ting at han fikk prisen, han har flere muligheter nå enn tidligere til å skape fred. Men da må han levere. Vi håper og venter, jeg og kvinnene her, sier Mukwege til Dagbladet.

Legen hjelper voldtektsofre på Panzi-sykehuset i Bukavu, og opplever sterkere enn de fleste andre hvilke konsekvenser borgerkrigen i Øst-Kongo får for sivilbefolkningen.

Har kraft
- Obama fortjener prisen hvis han kan hjelpe kvinnene som lider her hos oss, slår Denis Mukwege fast overfor Dagbladet.

Mukwege møtte utenriksminister Hillary Clinton da hun besøkte Afrika i august. Han sier han fikk både gode og dårlige følelser ut av møtet.

- De, Obama og Clinton, har kraft til å hjelpe oss. Men det er bare de som kan løse dette, sier Mukwege.

Han tenker på FNs tilstedeværelse i Kongo, hvor FNs MONUC-styrke slåss sammen med regjeringsstyrkene FARDC for å bekjempe ulike opprørsgrupper.

- HAR KRAFT: Hvis Obama kan hjelpe i Øst-Kongo, fortjener han fredsprisen, mener Mukwege. Foto: AFP  PHOTO/Jim WATSON/Scanpix
- HAR KRAFT: Hvis Obama kan hjelpe i Øst-Kongo, fortjener han fredsprisen, mener Mukwege. Foto: AFP PHOTO/Jim WATSON/Scanpix Vis mer

Men Human Rights Watch og FN har begge avslørt grove overgrep begått av regjeringsstyrkene, noe som setter FN-styrkene i en vrien posisjon.

Ut av jungelen
- De som begår overgrepene må få svi. Men samtidig må vi huske at hvis folk behandles som dyr, da oppfører de seg som dyr, mener legen.

- Vi må ikke skylde på hutuene, men være åpne for å tilgi. Du var ikke nødvendig med i Interahamwe (sto bak folkemordet i 1994, journ. anm), selv om du er hutu i dag. Et barn må ikke få skylden for noe en far har gjort. Det blir en ond sirkel.

Han sier han vil ha opprørsgruppene ut av jungelen, og inn i flyktningeleirer. For Mukwege er ikke i tvil. Er ønsket sterkt nok, kan det bli fred - også i Øst-Kongo.

- Opprørerne må få rettigheter som flyktninger, og flytte ut av jungelen og inn i leirer, mener Mukwege.

- Hvis verden vil ha fred, kan det gå fort. Vi venter.

VINNERNE: Prisen tildeles den kongolesiske legen Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad, for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media