MOTTOK PRISEN POST MORTEM:  Ralph Steinman mottok nobelprisen i medisin for sin forskning på dendritiske celler og deres rolle i immunapparatet. EPA/ROCKEFELLER UNIVERSITY / Scanpix
MOTTOK PRISEN POST MORTEM: Ralph Steinman mottok nobelprisen i medisin for sin forskning på dendritiske celler og deres rolle i immunapparatet. EPA/ROCKEFELLER UNIVERSITY / ScanpixVis mer

Nobelprisvinnerens siste eksperiment: sin egen kropp

Ralph Steinman testet eksperimentelle kreftbehandlinger på seg selv fram til sin død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag ble nobelprisen i medisin tildelt Ralph Steinman for hans idenfisering av dendritiske celler og bruken av dette i kreftbehandlinger.

Like etter kunngjørelsen ble det kjent at Steinman hadde dødd bare tre dager før — av kreft i bukspyttkjertelen.

Nå forteller venner og kolleger at forskeren hadde brukte den siste delen av sitt liv til å teste eksperimentelle behandlingsformer på sin egen kropp.

Åtte eksperimentelle behandlinger Da Steinman fikk kreftdiagnosen for fire og et halvt år siden, hadde kreften allerede spredd seg til lymfeknutene.

- Han gjennomgikk operasjoner og cellegiftbehandlinger, men han trodde ikke tradisjonell behandling ville kunne gjøre ham frisk eller gi ham noe særlig lenger levetid. Sjansen for å overleve mer enn ett år med den formen for kreft var mindre enn fem prosent, sier Sarah Schlesinger, som jobbet som Steinmans assistent, til nyhetsbyrået Reuters.

Steinman testet derfor mellom åtte ulike eksperimentelle behandlingsformer. I utgangspunktet ønsket han å teste en av gangen, for å se om de kunne føre til bedring.

- Ralph trodde han ville bli kurert, og at han deretter skulle publisere arbeidet. Så han ville at vi skulle utføre testene på en slik måte at de kunne publiseres i etterkant, sier Schlesinger.

Testet eget arbeid Men både Schlesinger og leder for avdelingen for immunologi ved Rockefeller-universitetet i New York, Michel Nussenzweig, satte ned foten og krevde at han testet flere vaksiner av gangen.

- Vi var nødt til å argumentere med at det ikke ville bli en forskningsrapport uansett. Det hadde ingen statistisk verdi - uansett hvor bra eksperimentet ble utført - da det var kun én forsøksperson. Vi måtte bare fokusere på å redde ham, sier Schlesinger.

Steinman ble blant annet behandlet med dendritiske celler, som var celler han selv hadde identifisert. Nussenzweig tok en del av Steinmans kreftsvulst og brukte den til å dyrke celler som kunne gi grunnlaget for en personlig kreftbehandling. Disse cellene tok opp RNA (genetisk kodemateriale) fra svulsten, og ble deretter tilbakeført i kroppen til Steinman.

DENDRITISK CELLE:  Dette bildet er fra 1973 da Ralph Steimman oppdaget de såkalte dentriske cellene og deres rolle i immunforsvaret. Foto:  EPA/ROCKEFELLER UNIVERSITY/SCANPIX
DENDRITISK CELLE: Dette bildet er fra 1973 da Ralph Steimman oppdaget de såkalte dentriske cellene og deres rolle i immunforsvaret. Foto: EPA/ROCKEFELLER UNIVERSITY/SCANPIX Vis mer

Steinman levde fire og et halvt år etter å ha fått en diagnose som vanligvis tar livet av folk etter ett år eller mindre. Kollegene sier det er umulig å stadfeste hva som forlenget livet hans - om det var operasjonene, cellegiften eller de eksperimentelle behandlingene. Steinman selv var overbevist over at det var hans egne dendritiske celler.

Fikk prisen post mortem Nobelprisvinneren jobbet helt til siste slutt. Fredag 30. september gikk han bort. Steinmans familie ønsket å være i fred, hadde bestemt seg for å vente til mandag før de ga beskjed til universitetet om at han var død.

Så oppdaget de en epost fra nobelkomitteen som opplyste om at han hadde vunnet nobelprisen i medisin, sammen med Ralph M. Steinman og Jules A. Hoffmann.

- Vi har nettopp fått informasjonen om hans død, så det er for tidlig å si hva som vil skje nå. Nå kan vi bare beklage at kan ikke fikk gleden av å se hva han har oppnådd, sa Gøran Hansson, Nobelkomiteens sekretær, like etter kunngjørelsen.

Det ble deretter bestemt at Ralph Steinman skulle få prisen post mortem. Nobelkomiteen sa under kunngjøringen mandag formiddag at arbeidet til de tre forskerne har åpnet nye muligheter for å finne en kur mot blant annet kreft.

- Dette årets nobelprisvinnere har revolusjonert vår forståelse av immunforsvaret ved å oppdage grunnleggende prinsipper i dets aktivering, sa komiteen.