Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Nobels fredspris åpnet en dør i mitt hjerte»

Det sier Aung San Suu Kyi i sitt Nobelforedrag.

ENDELIG PÅ PLASS:- Personlig utvidet prisen mitt engasjement for menneskerettigheter seg over nasjonale grenser. Nobels fredspris åpnet en dør i mitt hjerte, sa Aung San Suu kyi i sitt Nobel foredrag 21 år etter hun fikk prisen. Foto: AP Photo / Lise Aserud, NTB scanpix, POOL
ENDELIG PÅ PLASS:- Personlig utvidet prisen mitt engasjement for menneskerettigheter seg over nasjonale grenser. Nobels fredspris åpnet en dør i mitt hjerte, sa Aung San Suu kyi i sitt Nobel foredrag 21 år etter hun fikk prisen. Foto: AP Photo / Lise Aserud, NTB scanpix, POOL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aung San Suu Kyi fikk stående og langvarig applaus da hun gikk opp på talerstolen i Oslo rådhus for å endelig holde sitt Nobelforedrag som fredsprisvinner. 21 år etter at hun fikk prisen.

NRK sender direkte fra Oslo rådhus.

- Jeg fikk nyheten om tildelingen av  på radioen en kveld. Det kom ikke som en overraskelse, jeg hadde blitt nevnt som en av favorittene flere ganger i forveien, sa Suu Kyi da hun fortalte om hvordan hun fikk beskjeden om tildelingen av Nobels fredspris i 1991.

- Uvirkelig å få prisen
Da hennes mann, Michael Aris, første gang fortalte henne om at hun var nominert mens hun satt i husarrest, bare lo hun, fortalte Suu Kyi et fullstappet Oslo rådhus.

- Det hele virket litt uvirkelig, for jeg følte meg ikke helt virkelig den gangen. Jeg følte ikke at jeg lenger var en del av verden. Men etter som dagene gikk begynte jeg å skjønne betydningen av fredpsrisen. Den gjorde meg virkelig og dro meg tilbake til den virkelige verden igjen, sa hun og la til:

- Personlig utvidet prisen mitt engasjement for menneskerettigheter seg over nasjonale grenser. Nobels fredspris åpnet en dør i mitt hjerte.

- Positive steg
Da Aung San Suu Kyi ankom Oslo rådhus ble hun møtt med kampropet til sitt eget parti. Suu Kyi kom sammen med nestleder i Nobelkomiteen, Kaci Kullmann Five.

- Det har skjedd positive steg i riktig retning. Grunnleggende menneskerettigheter er mulig for vårt samfunn, sa hun og legger vekt på at skal Burma bli et fredfullt land på alle etniske grupper stå sammen.

- Av og til når jeg tenker på de årene som har gått er jeg overrasket over hvor mange som harfortsatt har sterkt tro på oss. Det er på grunn av de siste endringene i mitt samfunn, de har kommet på grunn av dere og andre samfunn som er opptatt av menneskerettigheter.

- De siste måneden har forhandlinger mellom regjeringen og etniske grupper har gitt forhåpninger. Jeg og mitt parti er villig til å ta på oss en rolle for å få til fred.

Flere politiske fanger
Men Suu Kyi minner om at det fortsatt finnes politiske fanger i Burma.

-Det finnes fortsatt samvittighetsfanger i Burma. Jeg står her i dag fordi jeg en gang var en samvittighetsfange. Når dere ser på meg, vær så snill og huske at én samvittighetsfange er en for mye. De som ennå ikke har fått frihet i mitt land er mange fler enn bare en. Vær så snill og ikke glem dem.

Til slutt takket Suu Kyi det norske folk for at hun ikke var ensom i kampen da hun satt i husarrest.

- Det ble en mindre ensom vei å gå. Jeg vil takke det norske folk og alle mennesker over hele verden, som har styrkrt min tro på håpet om fred.

21 år etter
Aung San Suu Kyi holder endelig sitt Nobelforedrag i et fullstappet Oslo rådhus. Da hun fikk fredsprisen i 1991 kom sønnene og mannen til Oslo. Hun satt selv i husarrest i et strengt bevoktet hjem . Den gang holdt hennes eldste sønn, Alexander, tale på vegne av moren, som satt innesperret i en tungt bevoktet hjem i Rangoon.

I dag holder hun endelig det foredraget hun den gang skulle ha holdt. Sønnen Kim er også tilstede i Oslo rådhus i dag.

- Vi har ventet lenge
Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, ga uttrykk for det mange nordmenn har vist overfor Aung San Suu Kyi da han åpnet seremonien i Oslo rådhus.

- Vi har ventet på deg lenge. Vi er klar over at din ventetid har vært ufattelig krevende. Men vit dette; i din isolasjon ble du en moralsk leder for en hel verden, sa Jagland og la til:

- Denne dagen er en av de mest bemerkelsesverdige i Nobelhistorien.

I sin tale gikk Jagland igjennom Suu Kyis rolle og betydning som leder i Burmas andre frigjøringskamp fra før hun ble satt i husarrest og fram til idag.

- Få oppfyller Nobels kriterier for å få prisen enn deg, Aung San Suu Kyi, sa Jagland.

- Få har gjort mer enn deg for å gjøre verden til et bedre sted for oss alle. Ditt liv er en beskjed til oss alle.

BLE HEDRET: Fredag ble Burmas fredsikon hedret med en middag på Akershus slott hvor regjeringen, kongeparet og Nobelkomiteen var til stedet. FOTO: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix
BLE HEDRET: Fredag ble Burmas fredsikon hedret med en middag på Akershus slott hvor regjeringen, kongeparet og Nobelkomiteen var til stedet. FOTO: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling