Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobels fredspris:

Nobels fredspris går til Colombias president

Ble tildelt klokka 11.00 i formiddag.

VINNEREN: Colombias president Juan Manuel Santos er vinneren av Nobels fredspris 2016 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nobels fredspris ble klokka 11.00 fredag formiddag tildelt Colombias president Juan Manuel Santos for arbeidet med fredsforhandlingene med FARC.

- For sin iherdige innsats for å få en ende landets 50 år lange borgerkrig, en krig som har kostet minst 220 000 liv. Prisen bør også anses som en hyllest til det colombianske folk som ikke har gitt opp håpet om en rettferdig fred, sa Kaci Kullmann Five, Nobelkomiteens leder.

FREDSPRISVINNER: Juan Manuel Santos, president i Colombia. Foto: AFP / NTB Scanpix
FREDSPRISVINNER: Juan Manuel Santos, president i Colombia. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Den Norske Nobelkomite ønsker med tildelingen av årets fredspris til president Juan Manuel Santos å gi en oppmuntring til alle dem som kjemper for å skape fred, forsoning og rettferdighet i Colombia, la Five til.

Avtalen nedstemt

Fredsavtalen mellom Colombia og FARC-geriljan ble nedstemt i en folkeavstemning med knappest mulig flertall nylig.

Fredsforhandlingene mellom Colombia og FARC var en av av forhåndsfavorittene til å vinne prisen, men på grunn av resultatet av folkeavstemningen tvilte flere på at de kom til å vinne.

- Han visste godt at fredsforhandlingene var kontroversiell, var han viktig i å sørge for at colombianske velgere fikk mulighet til å gi sin mening gjennom en folkeavstemning, sa Five.

Komitélederen mener det er en reell fare for at borkerkrigen kan blusse opp igjen hvis ikke partene respekterer våpenhvilen.

- Det faktum at flertallet av velgerne sa nei til fredsavtalen, betyr ikke at prosessen er død.

Five ble spurt om Nobelkomiteen ved å tildele prisen til Colombias president, var respektløst overfor det colombianske folk som tross alt sa nei til fredsavtalen.

- Nei, vi viser klart og tydelig at vi respekterer den demokratiske prosessen, men folket i Colombia sa ikke nei til fred. De sa nei til denne spesifikke avtalen.

På spørsmål om hvorfor Colombias president Santos fikk fredsprisen alene, og ikke for eksempel med lederen av FARC-geriljaen, svarte Nobelkomiteens leder Kullmann Five:

- Det har vært mange parter i denne fredsprosessen. Santos tok det første historiske initiativet.

Five fortalte også at hun ikke hadde snakket med fredsprisvinneren ennå.

Flest nominasjoner

Årets fredsprisutdeling er den utdelingen som har fått flest nominasjoner.

Det aller siste møte var forrige fredag. Der bestemte de seg trolig for at Santos skulle få årets fredspris.

De har den siste måneden vurdert en nominasjonsliste på 376 kandidater. Etter mye arbeidet kommer de deretter fram til en vinner.

I fjor var det Den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog som fikk prisen, mens det var Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi som fikk den året før.

Dagbladet oppdaterer saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!