Nobels økonomipris til Indisk forsker

Den indiske professoren Amartya Sen, en av verdens ledende autoriteter på fattigdomsforskning, får Nobelprisen i økonomi. Men for fire år siden var det med nød og neppe han slapp inn i Norge for å delta i en doktordisputas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Amartya Sen er den første asiaten som får økonomiprisen, som deles ut av det svenske vitenskapsakademiet.

Sen får prisen for sitt bidrag til den økonomiske velferdsanalysen, spesielt forskningen han har gjort om de ofte komplekse årsakene til sult og fattigdom.

Amartya Sen er professor ved Trinity College i Cambridge i England.

Han ble født i Bengal i 1933 og tok sin doktorgrad i Cambridge i 1959. Siden da har han hatt professorater i India, Storbritannia og ved Harvard i USA, der han var professor i økonomi og filosofi. Han er indisk statsborger.

Men da han skulle ha visum til Norge for å delta i en doktordisputas i Bergen i 1994, ble han tvunget til å møte opp personlig ved konsulatet i New York, noe som innebar en ekstra reise fra Boston, 300 kilometer borte, der han bodde og arbeidet ved det presitisjetunge Harvard-universitetet.

Episoden avstedkom krass kritikk fra ledende akademikere i Norge.

Nobelkomiteen hyller i sin begrunnelse Sen for sin humanistiske tilnærming til det ofte verdensfjerne feltet som økonomisk teori utgjør.

«Ved å kombinere verktøy fra både økonomi og filosofi har Sen gjenopprettet en etisk dimensjon i diskusjonene om økonomiske problemer,» heter det i begrunnelsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer