Nobelstiftelsen åpner for kjendiskomité

Tidligere fredsprisvinnere som Shirin Ebadi og Kofi Annan kan sitte i komitéen i framtida

KJENDISKOMITE: Den svenske Nobelstiftelsels direktør Michael Sohlman åpner nå for at tidligere fredsprisvinnere som 
Aung San Suu Kyi, Kofi Annan og Shirin Ebadi  kan være medlemmer i Den norske Nobelkomité. Foto: Scanpix
KJENDISKOMITE: Den svenske Nobelstiftelsels direktør Michael Sohlman åpner nå for at tidligere fredsprisvinnere som Aung San Suu Kyi, Kofi Annan og Shirin Ebadi kan være medlemmer i Den norske Nobelkomité. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Den svenske Nobelstiftelsels direktør Michael Sohlman åpner nå for at tidligere fredsprisvinnere og fredseksperter kan være medlemmer i Den norske Nobelkomité, dersom Stortinget skulle ønske å ha andre enn tidliger politikere i Fredspriskomiteen, skriver Ny Tid i ukens utgave.

— Jeg ser ingen hindring for internasjonale komitemedlemmer. Det eneste som blir nevnt i avsnitt seks i Nobels testamente er at fredsprisvinneren skal utpekes av et «utskott af fem personer som väljas af Norska Stortinget». Stortinget er helt enkelt den som tar beslutningen. Til og med andre enn nordmenn kan være medlemmer, sier Sohlman til ukeavisa.

Dette skal være den første uttalelsen Sveriges nobelstiftelse kommer med i anledningen sammensetningen av Den norske nobelkomité, ifølge Ny Tid.

Støre-Jagland-samrøre Ukeavisa skriver at de siste ukers hendelser etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo mottok fredsprisen 8. oktobe, skal ha bidratt til at flere skal ha tatt til orde for at Den norske nobelkomiteen skal bestå av andre enn tidligere norske politikere.

Det har blant annet vært stor oppmerksomhet rundt at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hadde uttrykt kinesernes bekymring for tildelingen overfor nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland,

Alle de svenske prisene blir delt ut av fagfolk og eksperter på området.

Tidligere fredsprisvinner Shirin Ebadi ønsker ikke å kommentere om hun ville sagt ja til en invitasjon om å være med i komiteen, og at hun vil avvente en eventuelle henvendelse fra komiteen.

Nelson Mandela ville ikke kommentere saken, men leder for Fellesrådet for Afrika, Magnus Bjørnsen, mener forslaget en en utmerket idé.