Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobelstormeren: - Jeg er blitt banket opp og truet

Forteller om livet i Mexico etter fjorårets Nobel-skandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildene av meksikanske Adán Cortés Salas gikk verden rundt etter at han stormet scenen under utdelingen av Nobels fredspris 10. desember i fjor.

21-åringen tok seg opp med et meksikansk flagg og ropte «Vær så snill, Malala, ikke glem Mexico». Han protesterte mot massemordet på 43 lærerstudenter i hjemlandet hans, i byen Iguala i september i fjor.

21-åringen ble ilagt en bot på 15 000 kroner, og asylsøknaden han hadde sendt inn dagen før scenestormingen ble avslått dagen etter. Allerede 15. desember ble han sendt ut av landet, i tråd med UDIs vedtak. Nå er Adán tilbake Mexico, der han studerer internasjonal politikk, samtidig som han følger kunngjøringen av fredsprisen for 2015 i morgen.

- Livet mitt endret seg totalt etter nobelseremonien. Jeg skjønte ikke hvor stort det ville bli, sier Cortés Salan til Dagbladet over Skype fra leiligheten hans Mexico by.

Ble banket og truet Asylsøknaden til Adán ble vurdert som «åpenbart grunnløs» av UDI, men hans advokat Dag Holmen og han selv mente det var reell fare for hans sikkerhet da han kom tilbake til Mexico.

Og ifølge Adán var ikke den frykten grunnløs.

STUDENT: Adán sier han har fryktet for sitt eget liv etter han kom tilbake til Mexico, men å gjemme seg er ikke aktuelt. Dagbladet snakket med ham via skype fra Mexico by. Foto: Skjermdump
STUDENT: Adán sier han har fryktet for sitt eget liv etter han kom tilbake til Mexico, men å gjemme seg er ikke aktuelt. Dagbladet snakket med ham via skype fra Mexico by. Foto: Skjermdump Vis mer

- Jeg følte meg trygg en liten stund. Jeg var omringet av medier, men da oppmerksomheten forsvant, kom truslene, sier han.

Både hans familie og tidligere kjæreste var redde, og Adán forteller om en dramatisk hendelse for tre og en halv måned siden.

- Jeg ble banket opp av to karer et par gater hjemmefra. De banket og truet meg, og sa jeg ikke kunne drive med politikk lenger. Jeg var klar for det, og visste det ville skje. Det er slik dette landet fungerer. Jeg har hatt familiemedlemmer kidnappet før, og jeg vet jeg ikke er i Norge lenger, forteller han.

Nå studerer han, og Adán Cortés Salas forsøker å holde en lavere profil.

- Jeg vet ikke hvordan det vil ende om jeg eksponerer meg selv for mye. Én dag er jeg i en bedre posisjon og kan forandre ting. Jeg har fryktet for livet, men frykten kan ikke stoppe meg. Det skjer ikke at jeg gjemmer meg, forteller han.

FENGSLINGSMØTE: To dager etter pågripelsen på seremonien ble Adán Cortés Salas fremstilt for fengsling. Han ble varetektsfengslet før han ble deportert tre dager seinere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FENGSLINGSMØTE: To dager etter pågripelsen på seremonien ble Adán Cortés Salas fremstilt for fengsling. Han ble varetektsfengslet før han ble deportert tre dager seinere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Hvis noen ønsker å skade meg, vil de gjøre det. Jeg kan ikke gjemme meg sier han.

Vil bli i Mexico Adáns asylsak i Norge er fortsatt ikke over, og hans advokat Dag Holmen opplyser til Dagbladet at de fortsatt venter på en endelig redegjørelse fra UDI på deres konklusjon om at asylsøknaden var «åpenbart grunnløs».

Adán er imidlertid innstilt på å bli i Mexico, men håper på å få besøke Norge på tross av deportasjonen.

- Jeg vil takke alle som hjalp meg, men kan glemme asylsaken. Jeg vil gjøre alt for landet mitt, og jeg tror det beste er å bli her. Dette er livet mitt, og jeg tenker på situasjonen i Syria. Man kan heller hjelpe dem enn meg. Norge ga meg muligheten til å vokse og utvikle meg selv, sier han.

-  Å komme tilbake til Mexico er det beste som kunne skje meg. Jeg har lært mye av hvordan ting fungerer her. Jeg håper unge mennesker i Mexico kan bli inspirert. Kanskje vi kan glemme å poste selfier et sekund, men heller åpne øynene for hva som skjer og hva vi kan gjøre. Jeg vil prøve å endre noe, forteller han.

- Studentene er glemt Saken Adán protesterte mot på nobelscenen ryster fortsatt Mexico, et drøyt år etter de 43 studentene ble bortført og etter alt å dømme drept av politistyrker. Drapene var beordret av det lokale ordførerparet.

President Enrique Peña Nieto er under hardt press. Korrupsjonsanklager etter byggingen av en presidentresidens og rømningen av verdens mest fryktede narkobaron, Joaquin «El Chapo» Guzman i sommer, er blant andre skandaler presidenten står i. Han får imidlertid mye kritikk for handlingslammelse, og narkokrigen i landet har krevd 130 000 menneskeliv. Mordraten i landet har gått ned, men kidnappings- og forsvinningssaker har økt de siste to åra.

Selv om Adán og saken med studentene fikk oppmerksomhet verden over, er ikke hans oppgaver fullførte.

- Ting er de samme. For et par uker ble levningene av student nummer to identifisert. Vi vet ikke hva som skjedde med de 41 andre. Jeg føler det er blitt glemt, ikke bare internasjonalt, men også her i Mexico. Mange er likegyldige, og vi er et stort land med mange problemer og mye som kan gå galt. Samfunnet kan ikke bare glemme, men myndighetene vet at vi gjør det. Vi er likevel en gruppe som møter opp den 26. hver måned for å si fra at vi ønsker svar og sannheten, sier han til Dagbladet.

Han har hatt et stort engasjement for å få fram sannheten i bortføringssaken, og har selv møtt alle de 43 studentens foreldre.

- Om sannheten blir avslørt, vil svært mye bli eksponert, men vi vil stå på, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!