Nødalarm fra nordpol-isen

Dramatiske nødmeldinger sendes nå via satellitt hver eneste time fra fem nordmenn på vei til Nordpolen på ski. Men kanadiske redningsmannskaper kommer ikke inn til nordmennene på grunn av uvær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De kanadiske redningsmannskapene har ikke klart å få kontakt med nordmennene fordi satellittsenderen deres ikke kan motta meldinger. Redningsmannskapene får derfor ikke gitt beskjed om at de ikke kan hjelpe pga. de forferdelige værforholdene ved redningsbasen i Nord-Canada.

I går ettermiddag sendte ekspedisjonen, som består av oslomennene Sjur Mørdre, Lars Ebbesen, Knut Aas, Egil Nilsen og Christian Reusch, ut den første nødmeldingen.

Den dramatiske satellittmeldingen gjentas hver time: «Vi trenger assistanse så fort som overhodet mulig.»

Værtrøbbel

Meldingen sendes via avtalte koder på satellittsender. Laget sender også ut kontinuerlige meldinger om at «Én eller flere av oss må hentes ut» og «alt klart for landing, været OK».

- Vi har forferdelig dårlig vær. Det er helt uaktuelt å fly nå. Vi kommer oss tidligst av gårde i morgen og det er fem timers flyging inn til der nordmennene er, sier redningsflygerne på Resolute Bay i Nord-Canada.

- Vi vet ikke hva som har skjedd med nordmennene. Men vi vet det er alvorlig fordi de utsendte meldingene bare sendes dersom situasjonen er alvorlig, forteller pressetalsmann Bjørn A. Esaissen i bladet Friluftsliv, som har kontakt med Sjur Mørdre & co.
En slik redningsoperasjon vil koste flere hundretusen kroner og må betales av nordmennene.

- De har slitt veldig med særdeles dårlige forhold siden starten torsdag i forrige uke. Ekstrem skruis og uventet mange åpne råker har redusert farten betraktelig. Til nå har de bare kommet 157 kilometer av gårde. Målet var 1000 km på 25 dager. Det ser vanskelig ut, sier Esaissen, som i går var i kontakt med pårørende til de fem nordmennene.

Uventet redning

Paradoksalt nok er det en annen nordmann som, uten selv å vite det, er nærmest den norske ekspedisjonen. Rune Gjeldnes og engelskmannen David Hempleman Adams har fått Mørdres bistand til å starte sin egen nordpolekspedisjon.

Annenhver dag er Gjeldnes i toveis radiokontakt med basen i Resolute Bay. I dag vil de få vite nyheten om at de er fem mil foran Nordpolexpressen, som er i alvorlige vansker. Da vil det også avgjøres om Gjeldnes og Adams må snu for å hjelpe Express-laget.