Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nødens verste fiende

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flomkatastrofen i Sørøst-Asia har åpnet hjerter og lommebøker over hele kloden. Verdenssamfunnet har samlet seg til støtte for de tusener og millioner som er rammet. Regjeringer, parlamenter, nødhjelpsorganisasjoner, fagforeninger, kunstnere, aksjonister, enkeltpersoner - alle har ytt bistand ut fra et ekte engasjement. Vi er alle blitt berørt. Vi har alle kunnet identifisere oss. Vi har alle kjent en ekte medfølelse med ofrene i denne katastrofen. Opp fra det grusomme har det vokst en raushet og altruisme vi knapt trodde var mulig i en verden hvor nestekjærlighet og solidaritet ofte er tomme honnørord.

Prøven på vår godhet består i om den varer ved, også etter at reporterteamene reiser hjem og oppmerksomheten rettes andre steder. FNs nødhjelpskoordinator, Jan Egeland, uttrykte sin bekymring for dette i NRKs «Standpunkt» tirsdag kveld. Han har dessverre opplevd det så ofte før, både i sin nåværende rolle og tidligere: Når oppmerksomheten avtar, avtar også pengene og givergleden. Brutalt sagt gjelder ordtaket «ute av øyet, ute av sinn».

Da det lille afrikanske landet Sierra Leone etter ti års borgerkrig endelig fikk fred for noen år siden, var verdenssamfunnets omsorg nærmest grenseløs. Sierra Leone skulle ikke lenger være utstillingsvinduet for borgerkrigens grusomheter i Afrika. Landet skulle være eksempelet på at det internasjonale samfunnet skulle gi så det monnet. Men reportasjer i Dagbladet viste at omsorgen avtok relativt raskt. Og hvem går nå rundt og identifiserer seg med ofrene for borgerkrigen i Sierra Leone? Og hvem hadde nå husket jordskjelvet i Bam i Iran, hvor tallet på dødsofre var 26 000, om det ikke hadde skjedd nøyaktig ett år før flodbølgen i Asia?

Med en viss rett kan vi si at nøden er nødens verste fiende. Straks en katastrofe inntreffer, mister vi den forrige av syne. Nærhet i tid, medienes logikk og den menneskelige natur forklarer det. Det unnskylder ikke nasjonale politikere og internasjonale organer som flakser fra katastrofe til katastrofe. De har fått sine oppgaver for å kanalisere hjelp, holde sine løfter og tenke langsiktig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media