ADVARER: Det er stor rasfare fra tak i hovedstaden, advarer nødetatene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ADVARER: Det er stor rasfare fra tak i hovedstaden, advarer nødetatene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Nødetatene advarer: Stor fare for snø- og isras fra tak i Oslo

Det siste døgnet har brannvesenet vært travelt opptatt med å fjerne is og snø fra tak i hovedstaden.

Den siste uka har det falt store mengder snø over Østlandet, men fredag kveld slo mildværet til og det begynte å regne.

Kraftig advarsel

Resultatet av dette er at det nå er stor fare for snø- og isras fra tak i Oslo. Både brannvesenet og politiet gikk natt til lørdag ut med klare advarsler på sine Twitter-kontoer.

«Advarsel. Stor fare for snø- og isras fra tak i Oslo. OBRE (Oslo brann- og redningsetat, journ.anm.) har i kveld og natt vært ute med flere stigebiler for å fjerne snø og is fra tak», skriver 110-sentralen.

Vaktkommandør ved 110-sentralen, Stig Henning Duaas, sier at de det siste døgnet har 14 loggførte oppdrag som knytter seg til fjerning av is og snø fra tak.

- På noen av disse oppdragene har vi også hatt to stigebiler, sier Duaas, til Dagbladet.

I de feste tilfeller er det forbipasserende som varsler enten brannvesenet eller politiet. Da vil først bymiljøetaten kjøre ut for å vurdere, før de varsler politiet, som igjen tar kontakt med brannvesenet.

De rykker ut på det de har kapasitet til. Regningen for utrykningen går direkte til gårdeier.

- Det har vært veldig mye nå. Med regnværet så smelter snø og is også løsner det fra taket, sier Duaas, som minner om at det i utgangspunktet er gårdeierne sitter med ansvaret for å rydde snø og is fra tak.

- Det kan få store konsekvenser hvis noen får is i hodet, sier Duaas.

- Forventer flere meldinger

Også politiet tok til Twitter i natt for å advare om rasfaren.

«Vi i nødetatene ønsker å rette fokus mot istapper/takras i disse dager. Det vil være fornuftig med årvåkenhet fra den enkelt. Sikkerheten er gårdeiers ansvar, men ved bekymring ta kontakt med kommune, alternativt nødetatene ved fare for liv og helse», skriver politiet.

- Vi får flest meldinger om dette på dag- og kveldstid spesielt, men vi har fått to meldinger i natt. Når vi nå går inn i denne milde tida, så forventer vi flere meldinger på dette, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen ved Oslo politidistrikt.

Flere gårdeiere har de siste dagene satt ut skilt som varsler om rasfare. Men, påpeker Gulbrandsen, det fratar dem ikke ansvaret for å fjerne det som står i fare for å falle ned fra taket.

- Man må gjøre begge deler, sier Gulbrandsen.

Kan bli politisak

Han forteller at når en gårdeier ikke overholder sine forpliktelser om å rydde taket for snø og is for å hindre farlige situasjoner, så vil kommunen utferdige et overtredelsesgebyr. Det blir resultatet i de fleste tilfellene der det offentlige reagerer mot en gårdeier.

Men det kan også bli en politisak, selv om ingen blir skadet av ras.

- I de få tilfellene noe faller og det blir til fare for personer, så blir det en vurdering fra politiets side om vi etterforsker den hendelsen eller ikke. Har noen blitt skadd, så etterforsker vi, sier Gulbrandsen.

- Men politiet kan igangsette etterforskning selv om ingen kommer til skade?

- Ja, da blir det en vurdering. Det er forbundet med stor fare når det raser fra en bygård i Oslo, det trenger ikke være veldig høyt en gang. Det holder med to-tre etasjer. Får noen en istapp eller et lass med snø over seg, så kan det gå virkelig ille for den som blir truffet.

Både brannvesenet og politiet håper deres advarsler gjør folk litt mer årvåkne.

- Hvis uhellet skulle være ute, så får man kanskje det lille forvarselet man trenger, sier operasjonsleder Gulbrandsen.

For noen ganger går det fryktelig galt. I mars 2010 var 24 år gamle Robin Vedvik Helmersen døden nær da han fikk et takras i hodet i Tønsberg.

Både gårdeieren og driftslederen måtte møte i retten. Etter flere rettsrunder ble gårdeieren til slutt frifunnet av Høyesterett, mens driftslederen ble dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for grov uaktsomhet.