Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nødhjelp kommer inn i Afghanistan

Kirkens Nødhjelps to lastebiler med nødhjelp er kommet trygt fram til Kabul. Det gir klarsignal for nye forsendinger. Norges Røde Kors kjører biler med tepper inn i landet torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendingene fanget i Kunduz

Urovekkende meldinger om drap, ran og lovløse tilstander har satt hjelpeforsyningene i fare. En rekke organisasjoner, deriblant KN og FN, opplevde tidligere denne uka å få sine kontorer ranet og at medarbeidere ble trakassert. Verdens matvareprogram fikk nødhjelp stjålet av væpnede menn mandag.

Spørsmålet var om man kunne ta sjansen på å kjøre inn mer nødhjelp i den farlige og uoversiktlige situasjonen som råder i Afghanistan nå.

- Våre to lastebiler kom trygt fram til Kabul. De kjørte inn fra Pakistan, og turen skal ha vært uproblematisk. Det var en viktig prøvestein for oss. Nå vil vi kjøre inn 20 lastebiler til med «boligpakker» - telt, presenninger og tepper, sier beredskapssjef Bjørg Mide i Kirkens Nødhjelp (KN).

Også Norges Røde Kors kjører inn biler med ulltepper i nærmeste framtid, opplyser utenlandssjef Halvor Fossum Lauritzen.

- En bilkolonne starter fra Tadsjikistan torsdag. Den kjører blant annet til Mazar i-Sharif. Målet er å nå store deler av Afghanistan med forsyninger. Til tross for lovløshet og bander som herjer, må vi forsøke å få inn forsyninger. Det er vårt mandat, sier Lauritzen til NTB.

Ingen av organisasjonenes biler er skuddsikre, eller følges med væpnede vakter.

Kirkens Nødhjelp tar ikke sjansen på å sende inn utlendinger landeveien. Røde Kors sender ingen amerikanere eller briter, men ellers deltar utlendinger i kolonnene, opplyser Lauritzen.

- Men det er nok tryggere å være afghaner enn utlending i Afghanistan akkurat nå, medgir han.

Bjørg Mide opplyser at de håper at KNs representant Geir Valle kan ta seg inn i Afghanistan så snart som mulig, fordi det er viktig med oppfølging av prosjekter og partnere.

- Men han reiser ikke landeveien. Kanskje med fly, sier hun.

Målet er blant annet å få i gang jenteskoler så raskt som mulig. Under Taliban, som forbød jenter skolegang, var dette arbeidet svært vanskelig.

- Vi håper at vi kan bidra til at kvinner kommer så raskt som mulig tilbake i arbeid. Vi håper også å trekke flest mulig kvinner med i psykososiale prosjekter, som går på bearbeiding av traumer.

- Men selv om forholdene under Taliban var ekstreme, betyr ikke det at kvinner i Afghanistan hadde en framtredende rolle i samfunnet før. Håpet er å få brukt kvinnenes ressurser, men det er nok en prosess som vil ta tid, understreker Mide.

(NTB-Nina Haabeth)

Hele Norges coronakart