Nødhjelp råtner i sommervarmen

479 containerlass med mat, medisiner og klær står og blir ødelagt på havna i Bari i Sør-Italia. Kosovo-krigen sluttet før man trodde, og det ble ikke behov for all nødhjelpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stanken stiger opp fra containerne og det drypper fra mange av dem, forteller havnearbeidere. Varmen har fått bokser med mat og medisiner, som er stuet tilfeldig sammen, til å eksplodere. Mye som ellers kunne ha vært brukbart, er blitt ødelagt.

Europeiske aviser slår saken stort opp, etter at det italienske nyhetsmagasinet Panorama avslørte fadesen. Det meste av nødhjelpen ble samlet inn av italienere i den store Regnbueaksjonen for Kosovo. Italienerne ble oppfordret til å sende penger, men også pakker med mat og klær.

Titusenvis av pakker med alt fra hjemmelaget syltetøy, pasta, boksemat og bleier ble sendt til kaia i Bari. Mye av det må nå kastes.

Til Tyrkia

Den italienske innenriksministeren Rosa Russo Jervolino prøver å bagatellisere saken, og understreker at innsamlingsaksjonen var en suksess. Italienerne vil nå prøve å sende en del av nødhjelpen til andre kriseområder.

- Det som ikke ble sendt til Albania, er i ferd med å bli sendt til de jordskjelvrammede i Tyrkia, sier Jervolino.

Opprinnelig sto 650 containere på kaia i Bari. Nesten 200 containere er i all hast blitt sendt videre. Et privat firma skal nå finne ut hva som kan brukes av innholdet i de resterende 479 containerne.

Det italienske sivilforsvaret opplyser at 399 containere fortsatt står uåpnet i Albania. 250 containere er av ukjente årsaker blitt avvist og sendt i retur, og 350 er blitt gitt som gave til den albanske regjeringen.

Ikke profesjonelt

Emma Bonino, tidligere EU-kommissær for flyktningehjelp, sier at den italienske hjelpeoperasjonen var lite profesjonell.

- Man ga giverne få klare retningslinjer. Produkter som ikke kunne lagres, ble ikke avvist og det fantes ingen alternativ plan dersom krigen skulle vare kortere enn forventet, sier Bonino.

Luciano Dematteis fra det italienske sivilforsvaret sier at problemet skyldes lagringen.

- Hvis det var behov for bleier i flyktningeleirene, var det umulig å finne ut hvor i containerberget de var uten å åpne alle. Pakkingen skjedde uten at det fulgte med en innholdsfortegnelse for hver container, sier Demattei.

(NTB)