Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nødhjelp selges på svartebørs

I alle kriger fins det profitører. I Kosovokrigen har svartebørshaier nå begynt å selge tepper, mat og annen nødhjelp til ågerpriser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samme dag som meldingen om økende hungersnød blant kosovoalbanere dukker opp, kommer meldingene om svartebørshaier som profiterer på andre menneskers ulykke. Som i alle andre kriger har også Kosovokrigen krigsprofitører, denne krigens åtseldyr stjeler nødhjelpspakker, og selger dem til høystbydende.

Den britiske avisa The Mirror skriver i dag om hvordan svartebørshandelen skjer. Avisas reporter har selv sett hvordan handelen skjer. En av svartebørshaiene reiser rundt med en lastebil og selger pledd og mat til ågerpriser.

- Du behøver ikke stille deg i kø hvis du ikke har penger, roper Din Gravica fra lasteplanet.

- Dette er krig, og prisene stiger hele tiden. Jeg planla ikke flyktningekrisen, men jeg skal jammen utnytte den, sier Gravica til avisa.

Stabler med stjålne tepper, mat og annen nødhjelp ligger lagret i hemmelige varehus, ifølge The Mirror.

Korrupte sjåfører stjeler av lasset, og selger av nødhjelpen til børshaiene. Korrupte lokalpolitikere bruker krisen til å fylle egne lommer.

Gracia som har lommekalkulatoren i den ene hånda og en stadig voksende pengebunke i den andre roper til folkemengden rundt lastebilen:

- Ingen penger - ingen tepper.

Mange av flyktningene fikk bare fem minutter på seg til å stikke av. De har svært lite klær, mange av dem går fortsatt i tøflene.

FN-kritikk

FN får skarp kritikk for ikke å gi nødhjelp ved grenseovergangene. Ved enkelte overganger må flyktningene gå nær to mil for å få hjelp fra FNs flyktningeorganisasjon UNHCR. En britisk hjelpearbeider er rystet over den manglende innsatsen.

- Vi gir dem ikke engang en håndsrekning. Og det er ikke fordi vi ikke har forsyninger. Vi har lagre fulle av mat, sier en brite til Mirror.

I enkelte tilfeller er den dårlige behandlingen av flyktningene helt bevisst fra FNs side. Organisasjonens talsmann ved Morina, Jacques Franquin sier:

- Vi vil ikke gjøre det altfor komfortabelt for flyktningene her, vi vil at de kal fortsette å gå. Vår prioriterte oppgave er å sørge for å fjerne flaskehalsen her.

Det er ikke en prioritert oppgave å stanse svartebørshaiene.

I GJØRME:</B> Mens barn går barbeinte i gjørma i enkelte flyktningeleire, tjener svartebørshaier seg rike på nødhjelpen.