DØR: Flere tusen sekker med mat har blitt stjålet og solgt på markedet. Nødhjelpen skulle nådd fram til de som lider under hungersnøde på Afrikas horn. Her lukket Mulmillo (t.v) øynene til Mahmud (2), som døde av underernæring i Mogadishu i dag. Foto: AFP/Roberto Schmidt/Scanpix
DØR: Flere tusen sekker med mat har blitt stjålet og solgt på markedet. Nødhjelpen skulle nådd fram til de som lider under hungersnøde på Afrikas horn. Her lukket Mulmillo (t.v) øynene til Mahmud (2), som døde av underernæring i Mogadishu i dag. Foto: AFP/Roberto Schmidt/ScanpixVis mer

Nødhjelp stjålet og solgt på markedet

Kan ha ført til at mange som virkelig trenger den i Somalia har dødd av sult.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tusenvis av sekker med mat har blitt stjålet og solgt på markedet. Sekkene var tydelig merket med emblem fra FNs Matvareprogram (WFP), USAID og japanske myndigheter.

Det er nyhetsbyrået AP som avdekker mattyveriet i dag. Avsløringen er med å undergrave den interasjonale innsatsen som har blitt satt i verk i forbindelse med landets lammende hungersnød.

World Food Program har overfor nyhetsbyrået bekreftet saken, og opplyser at de har startet granskning av tyveriet, som skal ha skjedd for to måneder siden.

- Veldig trist å høre Tyveriet kaster lys på de problematiske forholdene de ulike hjelpeorganisasjonene jobber under, og problemet med å få nødhjelpen fram til de som virkelig trenger den.

Av de totalt 273 millionene kroner Norge har gitt i nødhjelp og humanitær innsats i regionen, har WFP fått ti millioner kroner.

- Det er veldig trist å høre at dette har skjedd. Det vil dessverre alltid være en risiko med å drive med bistand, men det er veldig tragisk, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheims informasjonssjef Trond Viken til Dagbladet.

STJÅLET: Tusener av matsekker av denne typen har blitt stjålet og solgt på markedet i Somalia framfor at den ble delt ut til utsultede familier. Her står flere i kø for å få mat. Foto: AFP/Roberto Schmidt/Scanpix
STJÅLET: Tusener av matsekker av denne typen har blitt stjålet og solgt på markedet i Somalia framfor at den ble delt ut til utsultede familier. Her står flere i kø for å få mat. Foto: AFP/Roberto Schmidt/Scanpix Vis mer

Han forteller at han ikke kjenner til saken selv, men at dette er noe norske myndigheter vil undersøke.

Solheim var nylig selv på Afrikas horn for å bevitne situasjonen med egne øyne.

- Svært alvorlig På WFPs Norden-kontor i København er man rystet over tyveriet.

- Dette er selvfølgelig noe vi vil undersøke svært nøye, sier WFPs Norden-direktør Anne Poulsen til Dagbladet.

- Jeg kjenner ikke detaljene i denne konkrete saken ettersom jeg sitter i København, men jeg kan generelt si at vi i Verdens Matvareprogram er dypt bekymret og tar slike påstander svært alvorlig, fortsetter hun.

Poulsen forteller at de fra før er i gang med granskning av uregelmessigheter som har blitt oppdaget av matvareprogrammets kontrollorgan.

BESØKTE FLYKTNINGLEIR: Her hilser miljø- og utviklingsminister Erik Solheim på ofre av sultkatastrofen på Afrikas horn. Foto: Trond Vike/UD
BESØKTE FLYKTNINGLEIR: Her hilser miljø- og utviklingsminister Erik Solheim på ofre av sultkatastrofen på Afrikas horn. Foto: Trond Vike/UD Vis mer

- Somalia er ikke verdens lettelse land å jobbe i, men det hindrer oss ikke i å være der. Somalia er det viktigste landet vi er i og vi fortsetter arbeidet, sier Poulsen.

Hun vil ikke spekulere i hvilke konsekvenser tyveriet kan få, men er klar på at det er mange som har et livsviktig behov for nødhjelp.

STJÅLET: Her laster en arbeider stjålne sekker med mat til markedet i Mogadishu. Foto: AP/Scanpix
STJÅLET: Her laster en arbeider stjålne sekker med mat til markedet i Mogadishu. Foto: AP/Scanpix Vis mer